De 15 aksjonistene har gitt politiet tilsagn om at de vil slippe gjennom trafikk hvis det ikke gjelder uttransportering av de to asylsøkerne, får NTB opplyst i Romerike politidistrikt.

Foreløpig venter politiet med å fjerne aksjonistene. En gruppe aksjonister er også på Oslo Lufthavn Gardermoen, trolig for å hindre en utsendelse av afghanerne via flyplassen, får NTB opplyst hos politiet.

Informasjonssjef Roar Hanssen i Politiets Utlendingsenhet til NTB vil ikke kommentere om aksjonistene på Trandum forsinker utsendelsen. Han vil heller ikke si konkret om det faktisk befinner seg to personer der som skal transporteres ut. Han sier det er opp til politiet på Romerike om aksjonistene skal fjernes.

Tre politimenn skal trolig følge Abdul Raqid Rahimi (48) og Abdul Hosein Shukri (46) tilbake til Afghanistan. Den opprinnelige reiseruten skulle etter det NTB forstår, gå via Paris og Islamabad før landing i Kabul.

— Det er ikke noe jeg kan gjøre for de to nå, sa advokat Cecilie Schjatvet i advokatfirmaet Hestenes og Dramer til NTB fredag morgen.

Hun representerer Rahimi, Shukri og ytterligere 52 afghanere som står i fare for å bli uttransportert.

— UNE har avslått å utsette utsendelsen av Rahimi og Shukri. Vi jobber fortsatt for å få utsatt utsendelser av de andre. Men det går rykter om at politiet har planlagt å uttransportere ytterligere to afghanere neste uke, sier Schjatvet.

Støttenettverk Demonstrantene kaller seg støttenettverket for de afghanske flyktningene.

— Vi er rundt 20 personer som på denne måten ønsker å stoppe deportasjonen av afghanerne fordi dette er et løftebrudd fra regjeringen, sier aksjonistenes talsmann Jo til NTB. Han vil ikke oppgi etternavnet sitt.

Zahir Athari, som var talsmann for afghanerne som sultestreiket fra 26.mai, er også blant demonstrantene ved Trandum.

— Vi fikk ikke snakke med de to som skal sendes ut i dag, men advokaten deres har snakket med dem. Vi håper fortsatt at vi kan hindre utsendelsen. Vi føler at vi har støtte på politisk hold og har ikke gitt opp håpet, sier Athari.

NOAS krever stans Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) krever at utsendelsen av de to afghanerne stanses. NOAS mener utsendingen vil være i strid med avtalen som myndighetene har inngått med de afghanske asylsøkerne.

I en pressemelding påpeker NOAS at afghanske asylsøkere med endelig avslag skal kunne henvende seg til NOAS for rettshjelp. NOAS har allerede gått i gang med å etablere et prosjekt for å gå gjennom sakene til dem som ber om det, heter det i pressemeldingen.