Vielsesseremonien fant sted utenfor Johanneskirken i går ettermiddag. Ett av de to parene som «giftet seg» var Mathilde Innstrand (14) og Anne Elise Weiss (17).

— Det var nesten litt virkelig også, jeg var skikkelig nervøs, sier Mathilde.

— Vi håper jo selvfølgelig at dette en gang kan bli en realitet, sier Anne Elise.

De to har vært kjærester i åtte måneder, og ga hverandre et nyttårsløfte om at de skulle stå frem som lesbiske.

— De fleste vennene våre har akseptert det, men vi får fortsatt rare blikk fra folk på gaten, sier de.

- Tiden er overmoden

— En flott markering, vi er veldig glade for at Rød Ungdom har tatt initiativet til dette, sier Rød Valgallianses førstekandidat i Hordaland, Torstein Dahle, i sin appell etter seremonien.

I første omgang vil RV fremme forslag om kjønnsnøytral ekteskapslovgivning for Stortinget. Deretter vil de kjempe for at homofile par skal få de samme adopsjonsrettighetene som heterofile og enslige.

— Argumenter om at de homofile truer ekteskapet som institusjon er fullstendig feilaktige. Tvert imot. Tiden er for lengst overmoden for at diskrimineringen mot homofile i Norge skal ta slutt.

— Det finnes ingen saklig grunn til å hindre to mennesker som er glade i hverandre i å ta vare på barn, sier han.

- Burde vært en selvfølge

— Homofile er mennesker, og grunnen til at vi vil gifte oss er at vi er glade i hverandre, sier landsstyremedlem i Rød Ungdom, Sunniva Schultze-Florey.

Leder i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring, Linn-Merethe Rød, støtter aksjonen og sier norsk lov fører til at mange homofile ikke opplever sin kjærlighet som likeverdig.

— I stedet opplever vi hets og trakassering for noe som skulle vært det fineste i livet. Å elske noen av samme kjønn og ha rett til å gifte seg og ha barn med denne personen, burde vært en selvfølge i et fritt samfunn, sier hun.