Olav Akselsen (40) har vært leder i næringskomiteen på Stortinget de fire siste årene. De fleste vil også forbinde ham med næringspolitikk.

— Dette blir en kjempestor overgang. Jeg er vant til å jobbe med konkrete spørsmål som energi og kraft, men nå vil det handle om store internasjonale spørsmål som er litt mindre konkrete, sier Akselsen.

Ikke på ønskelisten

Han løfter frem nordområdene og forholdet til Russland som spørsmål han vil være særlig opptatt av.

— På ønskelisten etter valget hadde jeg mer næringsrelaterte komiteer og finans. Jeg vet ikke hvilke vurderinger som er gjort, jeg kan bare takke for tilliten. Det er kjekt å få fortsette som komitéleder, sier Akselsen, som tidligere også har vært leder av energi- og miljøkomiteen og justiskomiteen på Stortinget.

Han var også olje- og energiminister i perioden 2000-2001.

— Hvordan blir det å hoppe etter Thorbjørn Jagland, som har ledet utenrikskomiteen de siste fire årene?

— Min rolle blir veldig annerledes. Han har en lang historie innen utenrikspolitikk, og var hovedtalspersonen for opposisjonen forrige periode. Min oppgave blir mer å forfekte regjeringens syn, selv om jeg også håper å være med å påvirke politikken, sier Akselsen.

- Flotte personer

Han legger til at han vil rådføre seg med sin forgjenger i arbeidet som komitéleder. Jagland selv ble som kjent valgt til ny stortingspresident i forrige uke.

— Mange spådde deg som ny statsråd. Hvorfor ble det ikke slik tror du?

— Jeg kan bruke mye tid på å filosofere over det, men det eneste jeg vil si er at det er flotte personer som er valgt til regjeringen, sier Akselsen.

40-åringen har ingen planer om sette seg helt på sidelinjen i næringspolitikken, selv om han nå bytter komité.

— Jeg brenner for næringspolitiske spørsmål, og kommer også til å jobbe med det videre, om enn på en annen måte enn før.

GLEDER SEG: Olav Akselsen vil ikke si snakke så mye om hvorfor han ikke ble statsråd. 40-åringen gleder seg isteden til å starte i ny komité på Stortinget.