OLAV GARVIKStjørdal

Svarstad Haugland viste klart kampgny da hun åpnet Kristelig Folkepartis landsmøte i Stjørdal torsdag ettermiddag.

I en timelang tale ergret hun seg bl.a. over at Arbeiderpartiet fra første dag har sådd tvil om kontantstøtteordningen. Men Jens Stoltenberg behøver ikke prøve seg, advarte hun. KrF vil slåss for at foreldrene skal få beholde den valgfriheten de fikk da kontantstøtten ble innført.

«Dobbeltkommuniserer» — Arbeiderpartiet dobbeltkommuniserer om kontantstøtten. På den ene siden peker partiet på at det er et flertall i Stortinget for ordningen. Derfor kan man ikke gjøre noe med den. På den andre siden sier Ap-folkene at de vil fjerne kontantstøtten! raljerte hun.

Hun mente at slike signaler skaper stor uro for over 80.000 barn og deres foreldre. De skjønner at Arbeiderpartiet vil sette foreldrene i en ny klemme, mente hun.

- Ingen bombe! - Kontantstøtten er ingen «bombe under velferdsstaten», som det er sagt. Men støtteordningen truer med å sprenge grunnmuren i «Det norske hus», der de sosialdemokratiske A4-løsningene skal gjelde for alt og alle, sa hun til stor applaus.

Mye av landsmøtetalen artet seg som et sammenhengende angrep på Stoltenberg-regjeringens politikk. Det gjaldt bl.a. i miljøpolitikken.

Svarstad Haugland tok kraftig avstand fra dem som vil tone ned norsk innsats i klimapolitikken bare fordi USA har sendt ut slike signaler.

Også uenighet KrF-lederen understreket at samarbeidet mellom sentrumspartiene har gitt viktige seire også etter at Bondevik-regjeringen gikk av i fjor vår. Men hun unnlot å nevne eksempler på slike seire.

— Det er ikke vanskelig å finne enkeltsaker der vi har gått ulik vei. Vi er tre ulike partier i sentrum. Noen veivalg har vært uproblematiske, mens andre stikke dypere.

Samarbeidet tåler at vi er ærlige på det, sa hun uten å nevne den sterke irritasjonen mange KrF-ere føler etter at Senterpartiet nylig vedtok å si ja til homofil adopsjon.

STJØRDAL: Partileder i Kristelig Folkeparti, Valgerd Svarstad Haugland, sa i sin tale til landsmøtet i Stjørdal torsdag at KrF vil tilbake i regjeringsposisjon. Her får hun blomster av Kjell Magne Bondevik etter talen. (Foto: Gorm Kallestad, SCANPIX)