• Vi får inn flere meldinger om stjålne og misbrukte bankkort hver eneste uke, sier politiførstebetjent Siri Doksæter.

Ledelsen ved tyveri— og brannseksjonen ved Hordaland politidistrikt ber folk passe bedre på kredittkortene sine.

— Problemet er tiltagende i Bergen. Vi har grunn til å tro at utenlandske ligaer driver omfattende og organisert svindel, sier Doksæter.

Bergenspolitiet etterforsker for tiden en rekke store svindelsaker. Kort blir stjålet fra utesteder og garderober, solgt videre på det illegale markedet, og senere tappet for store summer.

— Vi har opplevd at svindlerne har fått ut sekssifrede beløp før de blir avslørt. I en konkret sak bestilte gjerningsmannen både flybilletter og møbler ved hjelp av stjålne kort, sier Doksæter.

Utstyr på nettet

— Mange av svindlerne er svært veltalende. De skaffer seg mye informasjon om kortinnehaverne, gjerne både personnumre, adresse og saldo på konto, sier Victor Geir Hagen, sikkerhetsansvarlig for Nordea i region sør og vest.

Han erkjenner at skurkenes metoder blir stadig mer avanserte og raffinerte.

— De er meget kreative. Jeg føler noen ganger at de ligger et hestehode foran oss. Vi har et enormt problem når svindlerne kan kjøpe utstyret sitt lovlig over internett, sier Hagen.

Kortet er en lommebok

De siste månedene har skurkene plassert skimmere på minibanker i Oslo, Moss, Stavanger og nå Bergen.

— Senere har det dukket opp falske kort både her i Norge og i utlandet. I et tilfelle ble kortene misbrukt i Frankrike, sier Arnfinn Skjervold, leder for DnBs avdeling for økonomisk kriminalitet.

I Sparebank 1 Vest forsøker man å lære kundene at bankkortet bør betraktes som en lommebok. Det er ikke alltid like lett.

— Vi føler at mange er litt for uforsiktige. Det er utrolig at folk fortsatt har koden sammen med kortet, sier sikkerhetsansvarlig Steinar Søraas.