MARIT HOLM ODDVIN AUNE

Det plaffes og hoies inne fra paintballhallen som er dekket av maling i alle regnbuens farger. Åtte «hypergirete» trettenåringer springer rundt og skyter på hverandre med gasspistoler. De sender malingskuler mot tynne kropper som er dekket av kjeledress og slalåmbriller.

— Au, hyles det.

Flere steder i landet har innendørs paintballskyting blitt en ny, stor bursdagsaktivitet for barn.

— Meget betenkelig, mener psykolog Atle Dyregrov ved Senter for krisepsykologi i Bergen. Han er mest opprørt over at dette er en parallell til det å skyte og skade mennesker:

— Jeg har jobbet så mye i krigsområder at jeg vet at dette er noe vi ikke trenger. Jeg kjenner ikke til faglig dokumentasjon på at slike aktiviteter er farlige for barn, men jeg tror det er med på å fremme aggresjon og idealer som ikke er ønskelig i samfunnet, sier Dyregrov.

Paintball kommer ikke inn under våpenloven. Selv om produsenten av utstyret anbefaler 18-års grense, er det ingen formelle begrensninger på hvor gammel man må være for å leke krig på denne måten. Ved Paintballshop.net i Bodø, som er en av de største i Norge innen salg og utleie av paintball-utstyr, forteller daglig leder Ole Berg at han ofte avviser barneselskap, fordi deltakerne er for unge.

— Vi har opplevd at foreldre til barn ned i tiårsalderen synes det er helt greit at avkommet spiller paintball, forteller han.

Men paintballkrig er verken smertefritt eller ufarlig. Alle som leier ut paintballutstyr til utendørs bruk, har 18-årsgrense, for å unngå at de selv skal bli erstatningspliktig dersom utstyret ødelegges eller misbrukes. I de innendørs hallene er det stort fokus på sikkerhet. I Bodø har likevel innehaverne av den lokale paintballhallen innført 14-årsgrense, uansett om foreldrene er med:

— Dette er utstyr som må brukes med vett og forstand. Hvis beskyttelsesmasken tas av under en skuddveksling, kan det få fatale konsekvenser, understreker Ole Berg.

ACTION: Tom-Erik fyller 13 år, og har bursdagsselskapet sitt på Paintballsenteret i Trondheim. Pappa Svein Rosmo strammer masken godt før guttene blir sendt inn i ilden.<p/>FOTO: RUNE PETTER NESS