Ifølge Forsvaret henvender 50-80 personer seg årlig med psykiske plager etter internasjonale operasjoner. Antallet har økt de siste årene.

— Vi må sørge for at vi ikke begår den samme urett som ble begått overfor krigsseilerne. Tidligere FN-soldater får ikke hjelpen de trenger. De går rundt som tikkende bomber, hevder Valle.

Til BT i går fortalte Terje Sæterbø i den lokale kameratstøttegruppen til FN-veteranforeningen, at den ranssiktede 30-åringen flere ganger har bedt om hjelp. Sæterbø er svært kritisk til Forsvaret, og kapasiteten til det såkalte Stressmestringsteamet for internasjonale operasjoner (SMT).

— Dette teamet gir bare inntrykk av at Forsvaret gjør noe. Men, de har for liten kapasitet, og folk må betale reisen selv. Det gjør det uaktuelt for mange, sier Sæterbø.

Ågot Valle tok opp spørsmålet med forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) i et brev i vår. Statsråden svarer at det arbeides med forskrifter for erstatning for psykiske senskader etter internasjonale operasjoner. I tillegg vurderer Forsvaret et utvidet tilbud til psykisk helsevern i etterkant av FN-tjeneste. Bergens Tidende forsøkte forgjeves å komme i kontakt med SMT i går.