Tips oss om denne saken!

RUNE CHRISTOPHERSEN

Nettsiden er enormt populær blant norske tenåringer. Tusenvis av unge jenter og gutter sender inn svært utfordrende bilder av seg selv til deiligst.no. Det hadde heldigvis ikke Lingaas' datter gjort. Tenåringsmoren er likevel opprørt.

— Ble kvalm

— Da jeg så bildene av datteren min på denne siden, ble jeg rett og slett kvalm. Heldigvis var hun fornuftig nok til bare å legge ut uskyldige bilder. Det er det ikke alle som er, sier Lingaas.

Nettstedet lar brukerne sende inn bilder som blir plassert i forskjellige kategorier, og deretter gjort tilgjengelig for alle. Kategoriene «jentekropp» og «guttekropp» er blant de mest populære.

Lingaas tror ikke ungdommene skjønner hvilke konsekvenser det kan få for dem at de poserer halvnakne på internett.

— De aner ikke hva de gir seg ut på. Siden er kjempepopulær blant barn i 14-års alderen. Det er skremmende at de blir utsatt for slikt sexpress, sier Lingaas.

Deiligst.no har økt voldsomt i popularitet siden starten i mars i fjor. De ansvarlige for nettsiden opplyser at den har over 240.000 brukere, som til sammen har sendt inn over 600.000 bilder. For øyeblikket ligger deiligst.no på 11. plass på Kvasirs liste over de mest populære nettsidene.

Barne- og familieminister Laila Dåvøy har tidligere karakterisert deiligst.no som «hårreisende». Redd Barna har advart mot å legge ut bilder på siden.

Dette er noe av det de unge medlemmene blir tilbudt:

  • Brukerne legger ut bilder og stemmer på hverandre. Det er vanlig å avtale at man gir hverandre høy poengsum for å få bedre score.
  • De mest utfordrende bildene er populære å laste ned til mobilen. Dermed kan de enkelt videresendes som mms-melding til andre mobilbrukere og for eksempel brukes som bakgrunnsbilde.
  • Man kan utfordre andre medlemmer til duell. To bilder stilles opp ved siden av hverandre, og brukeren som får høyest poengsum vinner.

Barn i sexy undertøy

Nettstedet krever at brukerne må være fylt seksten for å legge ut bilde i kategorien jente- eller guttekropp. Men moderatorene har ingen mulighet til å undersøke hvor gamle medlemmene faktisk er. De kan heller ikke vite at de som er avbildet har gitt samtykke til publisering. En av brukerne skriver:

hei hei jeg er en 15 år gammel jente fra bergen, bor på bønes/kråkenes (for de som vet hvor det er).. lyst å ha noen å pate med, så bare ta konakt.. ta en titt i galleriet mitt da vel og kanskje gi meg noen stemmer, legg gjerne med en komentar:) ps. jeg vet det står at jeg e 16, men må være 16 for å ha bi l de på jentekropp;)

Den angivelige 15-åringen har lagt ut flere utfordrende undertøysbilder. Hun har også lagt ut portrettbilder, og på ett av dem er en venninne med. Et bilde av hesten hennes har fått fire stemmer, mens nesten 1300 personer har stemt på et bilde der hun har hånden nede i den oppkneppede buksen.

— Det er en enorm kontrast mellom de uskyldige bildene av kjæledyr, og de halvpornografiske bildene som legges ut. Det bare understreker at det er barn dette dreier seg om, sier Lingaas.

BT har vært i kontakt med en 13-åring fra Bergen som sier hun er inne på deiligst.no ofte. Hun forteller at venninnegjengen har diskutert om det kan være pedofile blant brukerne.

— Vi har blitt mistenksomme når noen har oppført seg rart. Det er mange som blir spurt om de vil stille opp på bilder for å bli modell. Noen skriver «du er så pen, jeg vil gjerne ta bilder av deg. Jeg kan treffe deg hvor som helst».

13-åringen sier det er helt vanlig at unge jenter lyver på alderen før de legger ut bilder. Men hun synes voksne overreagerer.

— Det er jo bare noen bilder av kropper, sier hun.

Tips oss om denne saken!

PROVOSERT: Anne Marie Lingaas fra Bergen er opprørt over deiligst.no. Datteren hennes er en av mange som har lagt ut bilder på nettsiden. - Hun er heldigvis fornuftig, og la bare ut uskyldige bilder. Mange andre går altfor langt. Nå må foreldre våkne og sjekke hva barna driver med på nettet, mener Lingaas.<br/>Foto: BJØRN DJUPVIK