Fireåringen gjorde som barn ofte gjør. Puttet lekene i munnen og svelget. Vanligvis når slikt skjer, kommer lekene ut igjen der man forventer det. Men i dette tilfellet hadde gutten svelget to deler fra det magnetiske byggesettet Geomag hver for seg.

Se også: btv-innslag!

Magnetkraften gjorde at de fant sammen, liggende i hver sin tarmslynge. De to delene lå og gned mot hverandre i tynn— og tykktarmen slik at det til slutt ble slitt hull på tarmveggene.

En rekke operasjoner fulgte. Blant annet kom det avføring ut i bukhulen. Resultatet er bukhulebetennelse og midlertidig utlagt tarm, skriver den danske avisen Politiken.

Tre uker etter uhellet er fireåringen fortsatt innlagt på sykehus, sterkt medtatt og under kraftig medisinering.

- Må vise aktsomhet

Guttens foreldre har henvendt seg til «Sikkerhedsstyrelsen» i Danmark for å få vurdert om det bør innføres strengere regler for leker av denne typen.

Etter at BT gjorde Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) oppmerksomme på saken fra Danmark, vil de nå gå ut og be foreldre og barnehageansatte være forsiktige med slike leker.

— Vi kommer til å diskutere dette i et møte på fredag. Vi vil legge ut informasjon på nettsidene våre, spesielt rettet mot magnetleker, men også om farene ved at barn svelger ting de leker med eller finner, sier Gunnar Wold. Han er avdelingsleder for Enhet for produkter og forbrukertjenester i DSB.

— Man bør ikke ha slike magnetleketøy tilgjengelig for små barn. Unger finner på alt mulig. Det er de voksne som må vise aktsomhet, sier Wold.

Sterkere saker på vei

DSB har ikke registrert meldinger om saker i Norge tilsvarende den i Danmark, og opplysningene fra vårt naboland i sør er ikke i seg selv nok til at DSB griper inn i salget av slike leker.

— Vi er kjent med at dette kan være et problem. Ikke minst i USA hvor det nå selges en del veldig sterke magneter. Magnetleker har vært blant lekebutikkenes mer populære produkter de seneste årene, også i Norge.

— Inntil videre er vi avventende til et forbud i Norge, men kommer det like sterke magneter på markedet som dem som er i USA, vil vi se på det, sier Wold.

- Kan skje igjen

Overlege Peter Hesselfeldt er ansvarlig for barnekirurgi på Hvidovre hospital hvor fireåringen er til behandling. Han er enig i at de røde varsellampene bør lyse.

— Kan det skje én gang, kan det i prinsippet skje igjen, sier Hesselfeldt til Politiken.

Han mener det er viktig at foreldre får vite hva som i verste fall kan skje når barna leker med slike leketøy, selv om han understreker at det i den danske guttens tilfelle var flere uheldige omstendigheter som falt sammen.

— Det høres ut som en meget spesiell sak. Jeg har aldri hørt om noe liknende, sier seksjonsoverlege på gastrokirurgisk avdeling på Haukeland sykehus, Gunnar Baatrup.

Han vil likevel advare foreldre mot å la de yngste leke med småleker.

— Generelt fraråder vi leketøy som barn under fire år kan svelge, sier Baatrup.

PASS PÅ: En gutt i Danmark ble alvorlig syk etter å ha svelget to magnetkuler. Det selges hundretusenvis av de populære lekene i Norge hvert år.
Lillebø, Jan M.