Det er såkalte NSAID-preparater (non-steroidal anti-inflammatory drugs) og aspirin som ser ut til å skape problemer. Det inkluderer vanlige smertestillende som Ipren, Voltaren, Ibux, Ketoprofen, Naproxen ibumetin, Alpoxen og Naprosyn.

— Dette er milde smertestillende stoffer som selges både med og uten resept, og som for eksempel finnes i Ibux, Ibuprofen og Dispril, sier lege Kjersti Bruheim ved Kompetansesenter for smertelindrende behandling, til nettstedet forskning.no.

Ufrivillig abort

De amerikanske forskerne bak rapporten, som er publisert i siste utgave av British Medical Journal, har intervjuet 1055 kvinner i California. Kvinnene hadde nettopp fått vite at de var gravide. Deretter ble det registrert hvilke medikamenter kvinnene hadde anvendt siden unnfangelsen. Også andre faktorer som kunne hatt innvirkning på svangerskapet ble kartlagt.

Resultatene tyder på at kvinner som tar smertestillende av typen NSAID kan øke risikoen for ufrivillig abort med hele 80 prosent. En slik sammenheng skal være ekstra tydelig når medisinen inntas i tiden rundt unnfangelsen, eller i mer enn én uke sammenhengende. Forskerne bak rapporten mistenker også at bruk av disse medisinene reduserer sjansen for at kvinner kan blir gravid i det hele tatt.

Ikke så vanlig i Norge

Studien viser samtidig at smertestillende som inneholder paracetamol - som Alvedon, Pinex og Paracet - ikke har den samme negative effekten.

Hallvard Reigstad, seksjonsoverlege ved seksjon for nyfødte ved Barneklinikken ved Haukeland Universitetssykehus, har ikke selv lest rapporten, men tror på generell basis at norske gravide kvinner i mindre grad bruker smertestillende av NSAID-typen.

— Det er en type medikamenter vi har tradisjon for har vært forsiktig med i Norge, sier Hallvard Reigstad til Bergens Tidende.

Artikkelforfatterne understreker at resultatene de presenterer må bekreftes av flere undersøkelser.