Lateksallergi forekommer sjeldnere blant helsepersonell etter at det er innført strenge forholdsregler på sykehus, i ambulansebiler og andre steder der medisinsk utstyr er i bruk. Men problemet øker i andre grupper.

I BT søndag sto Anne Britt Hasselquist frem og fortalte hvordan gummihansker hadde gjort henne hundre prosent arbeidsufør. Hun pådrog seg lateksallergi etter å ha jobbet som frivillig på ambulansebil i mange år.

Men det er ikke bare i en slik setting allergien kan slå til. De aller fleste av oss kommer i kontakt med lateks på en eller annen måte, helst via gummihansker. Kvinner som driver med husarbeid har det vært lite fokus på.

– Men det er viktig å ta sine forholdsregler på kjøkkenet også, for lateksallergien kan like godt ramme der, sier informasjonskonsulent Torhild Fahle i Norges Astma— og allergiforbund.

– Det er viktig at folk benytter de riktige hanskene også i hjemmet, ikke bare i helsevesenet og i bygningsbransjen. Det finnes alternativer i plast og vinyl. Bruk heller dem. Gummihanskene inneholder meget «sinte» allergifremkallende stoffer som kan gi eksem, elveblest, nese- og øyereaksjon, astma og allergisk sjokk.

– Alle kan få lateksallergi, selv uten at de noen gang tidligere har hatt antydning til allergiske reaksjoner. Og får du den, blir du aldri kvitt den. Lateksallergi er et stort problem for den som får det, sier Torhild Fahle.