KARI PEDERSEN OG NTB

— Jens Stoltenberg har trolig mer å hente ved å samle venstresiden i et nei til Bondevik enn å risikere alt ved å kjøre frem EU-saken, sier Aarebrot som advarer Stoltenberg mot å tro at fullt kjør på EU-saken lar seg forene med et fremtidig regjeringsalternativ med SV og Sp.

— Hvis Ap klarer å skape et troverdig alternativ på venstresiden vil det hente flere velgere enn hva partiene klarer å trekke hver for seg, legger han til.

Høsten 2006

I går snakket både Erna Solberg og Jens Stoltenberg høyt om en ny EU-søknad i neste stortingsperiode:

I Aftenposten åpnet Stoltenberg for en folkeavstemning allerede høsten 2006. Erna Solberg, som innledet på årsmøtet til Møre og Romsdal Høyre, var mer forsiktig med tidfesting.

— Jeg håper at Norge kan sende en EU-søknad i løpet av kommende stortingsperiode, men det beror på om vi kan oppnå et flertall for EU-medlemskap som er betryggende nok. Vi kan ikke gå på trynet en gang til, sier hun.

Overfor NTB påpeker Solberg at flertallet for EU er mindre nå enn hva det var i forkant av EU-avstemningen i 1994.

Reaksjon som ventet

Reaksjonen fra SV-leder Kristin Halvorsen er helt i tråd med hva Aarebrot forventet:

— Hvis Arbeiderpartiet prioriterer EU fremfor en flertallsregjering ved valget i 2005, risikerer Jens Stoltenberg å tape både valget og folkeavstemningen, sier SV-leder Halvorsen til NTB.

SV-lederen avviser også blankt Stoltenbergs invitt om en svensk løsning etter valget i 2005. I Sverige har sosialdemokratene dannet regjering med parlamentarisk støtte fra Vänsterpartiet og Miljøpartiet.

SV vil ikke være et støtteparti, understreker Halvorsen.

Aarebrot tolker Stoltenbergs utspill som en prøveballong. Tiden frem til neste valg er lang. Nå vil partiene studere effekten av tydeligere EU-tale før den endelige strategien snekres.

Frp-leder Carl I. Hagen er nøye på å si verken ja eller nei til EU: - Jeg vil legge mye tyngde inn for at Frp ikke skal ta standpunkt. Den største feilen i min politiske karriere var å gjøre Frp til et ja-parti i 1994, sier han.

Det er landsmøtet i 2005 som skal avgjøre Frps EU-syn.