— Sammenliknet med nesten all form for ferie, enten det er på hotell eller en Syden-ferie, så vil det være billigere enn å ha en hytte, sier Carsten Five, tidligere redaktør av bladet Dine Penger.

Han advarer folk mot å kjøpe hytte i den tro at det blir en rimelig form for ferie. For i tillegg til at det er dyrt å kjøpe, koster det mye å vedlikeholde, forsikre og varme hytten. Etter at sentralbanksjef Svein Gjedrem har satt ned styringsrenten fra syv til 2,25 prosent det siste halvannet året, har folk flest fått mer penger å rutte med.

- Betal gjeld

For noen kan dette være god hjelp til å realisere hyttedrømmen.

Det advarer Five mot.

— Man bør heller bruke rentenedsettelsene til å kvitte seg med eksisterende gjeld. Husk på at hytteferie er en dyr form for ferie, for man bruker heller ikke hytten så mye. Men for dem med god privatøkonomi, kan man selvsagt vurdere hyttekjøp, sier Five.

For dem som ønsker å realisere hyttedrømmen, anbefaler Five å kjøpe hytte sammen med andre, enten venner eller familie. En slik løsning kan imidlertid forårsake andre problemer, for eksempel krangel om praktiske ting.

Mange som kjøper seg en fritidsbolig, realiserer drømmen om et familiested for fremtidige generasjoner.

— Det er ofte man kjøper seg kjærlighet til hytten, som det stedet familien kan samles. Men man må være realistisk. Det kan være vanskelig å få igjen pengene om man vil selge, og det er dyrt hver eneste dag man er der, påpeker Five.

Stort utbud

For vestlendinger som er glad i fjellet, er det mange fristelser.

— Vi har veldig bra pågang, sier eiendomsmekler Tone Ravnanger i Eiendomsmelger Vest i Bergen.

Hun selger tomter til prosjektet Myrkdalen ved Voss.

— Vi har solgt to tredeler av tomtene, sier Morten Odden i Jotunheimen eiendom, om hytteprosjektet på 75 tomter på Filefjell.

Dette er bare to av de mange hytteprosjektene som er på gang i områder som har bergenserne som målgruppe. I eiendomsmarkedet blir Vestlandet ansett for å være et umodent hyttemarked.

I Myrkdalen bygges det en helt ny fjellandsby, med 350 enheter som skal være ferdig i løpet av 2008-2009. Tomtene selges etter hvert som det bygges, og så langt er 80 tomter solgt.

Ifølge mekler Tone Ravnanger er det særlig én type folk som vil ha hyttene.

— Det er barnefamilier fra Bergen. Det som trekker folk til Myrkdalen er at vi tilbyr aktiviteter for barna, og man slipper fjellovergangene. Folk har gjerne vurdert Geilo, Ustaoset og Filefjell, men velger dette og slipper å dra så langt, sier Ravnanger.

For hytte og tomt må en regne med minst 1,5 millioner kroner i investeringer.

Jotunheimen

Utbyggingen på Filefjell er et alternativ for dem som er villig til å bruke minst fire timer i bilen for å komme seg til hytten. Det ligger midt mellom Oslo og Bergen, og ifølge mekler Morten Odden i Jotunheimen eiendom er seks av ti kjøpere bergensere. Oddens kjøpere er også barnefamilier, men han opplever også at det er flere generasjoner som kjøper sammen.

— Noen kjøper sammen med foreldre og svigerforeldre, og gjør det til en slags generasjonsbolig, sier Odden.

Andre spleiser på en tomt, og setter opp to hytter på tomten. Odden har forhørt seg med kjøperne om høstens rentenedsettelser har hatt betydning for dem, men har fått negativt svar.

— Dette er ikke folk som har lånt over pipa, sier Odden.

Den minste hytten som er planlagt bygd er på 90 kvadratmeter, mens den største foreløpig er på 220 kvadrat.

Etter hva BT forstår har både Grieg-arving Elna-Kathrine Grieg, og Jannike Rieber kjøpt seg tomter på Filefjell.

NORSK IDYLL. De siste årene har nordmenn kjøpt stadig flere fritidsboliger. Her på Kvamskogen kan det komme 1000 nye hytter de nærmeste årene. Hytteprosjektene på Voss og Filefjell tiltrekker seg også bergensere. Foto: <p/>ARKIVFOTO: EINAR M. SPANG