— Våre jagerflygere skal potensielt ut i kamp og kan dø. Derfor bør de få det beste utstyret vi kan gi dem, sier Petersen til Aftenposten.

Han kommer med den advarende pekefingeren etter at det ble kjent at svenske JAS-Gripen lokker norske myndigheter med at deres jagerfly vil koste halvparten av amerikanske Joint Strike Fighter (JSF) og dessuten tilby en kontrakt som vil gi langt flere arbeidsplasser i Distrikts-Norge.

Det må ikke bli avgjørende, mener den tidligere utenriksministeren for Høyre.

— Hva det norske samfunnet er tjent med av investeringer i diverse lokalsamfunn er opp til politikerne å avgjøre. Det må ikke blandes inn i Forsvarets vurdering når de skal vurdere hvordan de skal løse oppgaven med å forsvare Norge, sier Petersen.

SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen reagerer på uttalelsene og minner om at den forrige regjeringen som Petersen satt i, «betalte hundrevis av millioner kroner til å bidra til å utvikle den ene av tilbyderne».

Petersen avviser at Høyre på forhånd har bestemt seg for å gå inn for amerikanske fly, men sier at han er mindre opptatt av industrielt samarbeid og investeringer i Norge.

BILLIGSALG: Svenske JAS-Gripen lokker norske myndigheter med at deres jagerfly vil koste halvparten av amerikanske Joint Strike Fighter (JSF.
SCANPIX