— Programmet er partiets grunnmur og legger rammen for politikken, sa Høybråten da han lørdag talte på årsmøtet i Rogaland KrF. Han nevnte ikke sin nestleder med navn, men konstaterte at det har vært stormfullt omkring partiet den siste tiden.

— Bølgene går høyt, og partiet opplever en bølgedal. Avisenes uværsbilder har vært mange. Vi hadde gjerne sett litt andre værmeldinger, litt mer sol og vind i seilene. Alle snakker om været, men det er bare vi som kan gjøre noe med det, sa partilederen til fylkespartiet der han selv er listetopp.

Behov for begge fløyer

Høybråten understreket at det er behov for både innspillene fra trofaste KrF-ere som vil bevare et gjenkjennelig parti, og utfordringene fra dem som vil forandre. Han advarte sterkt mot utspill om å stemme folk ut av partiet, enten de er tradisjonelle kjernevelgere eller nye generasjoner med nye ideer.

— Uten utfordringer vil vi lett stivne i gårsdagens løsninger. Mangfold er en styrke, ikke et problem. Vi har satt i gang en bred og grundig strategiprosess som ikke skal støte ut noen. Mandatet er å bygge et felles verdiprosjekt, sa partilederen.

Han ba innstendig partikolleger om å delta for fullt i den interne debatten, ikke sitte på gjerdet for å se hvordan det går.

Bred allianse

— KrF på sitt beste og sterkeste har alltid vært en bred allianse av verdibevisste velgere som representerer et mangfold, men som har bestemt seg for å stå sammen om det mest sentrale i det kristne verdigrunnlaget, sa partilederen.

Nestleder Inger Lise Hansens ytterst omstridte forslag om nye partiposisjoner på områder som Israel, homoekteskap, bekjennelseskrav for medlemmer, EU og polutsalg danner bakteppet for møtet i Stavanger.

Det gjør også den elendige meningsmålingen i Aftenposten fredag, der både KrF og Venstre ligger under sperregrensen og der Høyre og Frp får flertall alene.