Mange gjør det uten å tenke over konsekvensene: annonserer ferieplanene sine på Facebook.

— Dette er noe man absolutt ikke bør gjøre. Sommeren er høysesong for innbrudd, og man trenger ikke gjøre det enklere enn nødvendig for tyvene, sier kommunikasjonsdirektør i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH), Leif Osland, til Aftenposten.no .

Tall fra (FNH) viser at det i fjor ble registrert 29 435 innbrudd i private boliger, en økning på seks prosent fra 2007. Utviklingen har fortsatt i år, og i første kvartal ble det registrert seks prosent økning sammelignet med samme periode i 2008.

- Folk er naive Osland mener folk er i overkant godtroende når de skriver hvor de oppholder seg, spesielt om sommeren, og viser til at tyvene kan jobbe mer uforstyrret når man drar på ferie.

— Folk er litt naive, og det er lett å glemme sporene man legger fra seg på nettet. Mange tyver bruker denne type informasjon, og om sommeren er det ekstra viktig å være klar over dette, sier han.

Ifølge Osland er det liten tvil om at tyvene har blitt mer utspekulerte de siste årene. Det er assisterende informasjonsdirektør i Europeiske, Elisabeth Vennesland, enig i.

— Vi ser at innbruddstyvene stadig blir mer kreative. I tillegg er mange av dem mobile og oppsøker de skandinaviske landene i sommermånedene, sier hun til Aftenposten.no.

Flest innbrudd i fellesferien Vennesland reagerer på at mange nordmenn ikke er mer forsiktige når de opplyser om hvor de skal oppholde seg til enhver tid.

— Det å annonsere for hele verden hvor man skal på ferie, er som å ikke avbestille avisen når man er bortreist, sier hun.

Vennesland råder samtidig folk til å være forsiktige med å legge automatiske fraværsmeldinger på e-posten, samt å oppgi på telefonsvareren at man er på ferie.

— Vi må forholde oss til en ny innbruddshverdag, og være klar over risikoen ved å oppgi slik informasjon, sier hun.

Ferieukene i juli er vanligvis på topp over innbruddsstatistikken til forsikringsbransjen.

Synspunkter? Del dem med leserne her.