Mandag kveld åpnet Keflavik lufthavn for trafikk igjen, etter å ha vært stengt siden søndag morgen etter vulkanutbruddet på Grímsvötn.

Klokken 19.00 tok flyet fra Icelandair av fra Bergen til Reykjavik. På flyet satt Astrid og Thor Stordal, klar for en ukes ferie på den vulkanrammede øyen.

— Denne turen har vi planlagt i et helt år, så det var ikke tema å avlyse da vi først fikk dra. Vi har med oss luftmasker til de som har helseproblemer, forteller Thor til bt.no etter å ha kommet vel frem.

Følger situasjonen

Keflavik anslår å være i rute igjen fra tirsdag. Folkehelseinstituttet opplyser til bt.no at sånn som situasjonen er nå, planlegger de ikke å gå ut med noen nye råd i forbindelse med reise til Island.

— Vi følger situasjonen fortløpende og blir det en endring så kan det være at vi går ut med nye råd, opplyser pressevakten.

Hun henviser til Folkehelseinstituttets nettside, hvor det ligger informasjon om vulkanaske og helsefare utarbeidet sist gang det var vulkanutbrudd.

— De rådene som ligger der er gjennomarbeidet av våre fagfolk og gjelder fortsatt.

STØV: Biler ble dekket av askestøv etter søndagens vulkanutbrudd på Island.
SCANPIX

— Ta en vurdering

Avdelingsdirektør Kjetil Tørseth i Norsk institutt for luftforskning (NILU) sier at reisende må være forberedt på at det er mye støv på Island.

— Når det er så mye støv så bør man unngå å puste inn. Om det er farlig vet jeg ikke om det er riktig å si, men er du plaget med luftveisproblemer så ville jeg tatt en vurdering.

Han støtter ellers rådene til Folkehelseinstituttet.

— Når det gjelder helseeffekt så har de nok gjort en vurdering. Det er Folkehelseinstituttet som er rette instans til å si hva som er riktig å rådgi folk om. Men at det er mye støv der oppe er det ingen tvil om.

- Bruk maske

Støvnivåene som er på Island er ifølge avdelingsdirektøren i NILU mye høyere enn hva vi er vant til i Norge.

— Nivåene som er på Island nå er enkelte steder enorme i forhold til de svevestøvnivåene vi opererer med.

Han råder reisende til å bruke støvmaske for å unngå å puste inn så mye aske, men forteller at det ikke er alt støv som er like farlig for mennesker.

— Store partikler tas ikke opp så langt ned i lungen som mindre partikler i kroppen. De vil ganske tidlig avdekkes i svelg og nese og skilles ut av kroppens mekanisme, det er de mindre partiklene som er assosiert med de største helsefarene. Men det er store lokale variasjoner og sitasjonen kan nok endre seg. På de bildene jeg har seg har det.

UTBRUDD: Vulkanen Grimsvötn, som ligger under Islands største isbre Vatnajökull, våknet til liv igjen lørdag kveld.
SCANPIX
MASKER: To bønder beskytter seg med masker mandag formiddag, nær Kirkjubaearklaustur, cirka 260 km fra Reykjavik.
SCANPIX