Den nye arbeids— og administrasjonsministeren sprudlet og skjemtet da han presis klokken 13.20 fredag satte seg ned i statsrådsstolen, lente seg behagelig tilbake og erklærte seg som ansvarlig rikspolitiker.

Norman blir langt på vei en «statsråd i særklasse». Han skal stå for ryddesjauen og omorganiseringen av den offentlige sektor for å trygge velferdssamfunnet. Det er i mangt og mye en uriaspost som likner en del på Terje Rød-Larsens og deretter Bendik Rugaas' oppgave.

Må ned fra tribunen

I likhet med disse to er NHH-professoren en debutant i den politiske elitedivisjon. Han regnes som en utpreget teoretiker som har vært vant med å slenge tilrop fra tribunen. Som lagspiller må han fra nå av ut på banen som aktør. Men det var en ydmyk, avdempet og forsiktig statsråd som uoppfordret takket Ap-regjeringen for alt det som er gjort for å utvikle det offentlige som en velfungerende sektor, som han sa.

Trynefaktoren

Dessuten anla han en forsonlig samarbeidstone i forhold til LO:

— LO har ingen grunn til å frykte meg. Det å ha en sterk arbeidstakerorganisasjon er en styrke for det norske samfunnet. Vi må også unngå å få et system der lønninger er basert på rene trynefaktorer, sa han til Bergens Tidende.

Norman har heller ingen planer om å gjøre kål på fylkeskommunen. Han er fortsatt skeptisk til å beholde tre forvaltningsnivåer, men det vil være galt å legge ned fylkeskommunen like etter at man har bestemt seg for å omorganisere den.

— Vi må heller vente en stund på neste skritt, tilføyde han.

— Bør SAS få kjøpe opp Braathens?

— Det vil være svært uheldig hvis vi blir sittende igjen med bare ett stort flyselskap her til lands. Jeg har ingen sans for at et rovdyr skal spise sitt bytte, sa han.

Ettertraktet trofé

Victor D. Norman har også tidligere vært et ettertraktet trofé for Høyre.

15. mai 1992:

Arne Skauge gikk løs på professoren for å overtale ham til å bli stortingsrepresentant fra Hordaland. Pytt pytt om han ikke var medlem av partiet.

Skauge hadde selv bedt om avløsning fra Stortinget, men sagt seg villig til å finne en egnet etterfølger. Norman var smigret, men etter litt betenkning avslo han. Familiehensyn avgjorde. Dermed ble det klar bane for Askøy-ordfører Oddvard Nilsen.

Professoren fikk ikke flere henvendelser om stortingsplass. Men han var ikke glemt, og han gikk Høyre til hånde på annet vis.

Fylkeskommunen avleggs

28. november 1995 la et Høyre-utvalg med Norman som leder frem en innstilling for partiets sentralstyre som anbefalte å avskaffe fylkeskommunen og gi kommunene større selvstyre. Fylkesmannens oppgaver skulle begrenses til å være statens kontrollinstans i fylket. Det såkalte Norman-utvalget gikk også inn for å åpne for konkurranse om offentlig tjenesteyting i større skala.

Disse konklusjonene ble etter hvert Høyres offisielle politikk.

En telefonsamtale

Er det rart at denne uoffisielle høyreideologen tidlig ble påtenkt som statsråd for offentlig forvandling? På hysj-hysj-planet i partiet var han et navn Jan Petersen gjerne ville «selge» til Kjell Magne Bondevik. BT fikk et ymt om dette, men professoren ble nervøs da hemmeligheten ble avslørt.

Klokken 22.15 torsdag:

Bergens Tidende slår Normans mobiltelefonnummer. Professoren er rask med å svare.

— Er du på vei til Oslo nå, Norman?

— Nei, jeg sitter i bilen på vei til Lillesand.

— Men du skal jo være i Oslo i morgen formiddag?

— Hvor jeg er i morgen er ikke godt å si. Jeg kan være i Stavanger, i Trondheim eller for den saks skyld i Stockholm.

— Vi hører at du skal bli ny arbeids- og administrasjonsminister?

— Det er opptil flere departementer jeg burde ha vært i for lenge siden.

— BT vet at du skal bli statsråd, og da må du innfinne deg i Oslo senest i morgen tidlig?

— Nei, jeg er på vei til Lillesand, jeg, og det er lite sannsynlig at jeg i Oslo i morgen, sa professoren muntert. Like etter utnevnelsen fredag fortalte han BT at han ble oppringt av Bondevik onsdag.

Styremedlem i BT

Her i Bergens Tidende kan vi for øvrig konstatere at Norman er den andre fra avisens styre som er blitt statsråd. I 1963 ble BTs styremedlem Ole Myrvoll lønns- og prisminister i regjeringen Lyng og to år etter finansminister i regjeringen Borten.

Ole Myrvoll var på samme måte som Victor D. Norman professor ved Norges Handelshøyskole.

PÅ LAG MED LO: Høyremannen Victor D. Norman vokter seg vel for å utfordre LO og de fagorganiserte.
FOTO: ROBERT BRÅTHEN