Skorgen kommenterte Krohn Devolds kandidatur som generalsekretær i NATO med å si at det ikke var nok med et pent smil og pene knær til denne jobben. «Du må ha litt bly i baken.»

Nedlatende

Kommandørkaptein Lise Reinertsen, som sitter i landsstyret i Norges Offisersforbund, sier Skorgens uttalelser er nedlatende.

— Hadde det vært en mann som hadde vært aktuell for denne stillingen, hadde man nok backet vedkommende opp, sier hun.

— Jeg har nok hørt om liknende uttalelser før blant kolleger, men jeg tror ikke Skorgens syn er representativt for holdningene blant norske offiserer.

— Det er en relativt uintelligent uttalelse. Den viser mangel på respekt, men jeg vet ikke om det er slikt man blir såret av, til det er uttalelsen for dum.

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) karakteriserer uttalelsen som «gammel manns sleivkjeft».

— Dette kan umulig være gjennomtenkt. Jeg kan anføre drøssevis av saklige argumenter mot at Krohn Devold skal blir generalsekretær, men dette blir å dumme seg ut.

Hun mener Skorgen ikke burde «tulle med autoriteten sin».

— Jeg har alltid vært interessert i det han sier, men jeg har ikke sett på knærne hans, sier hun med en latter.

- Pass kjeften!

Karita Bekkemellem Orheim, som leder Kvinnepolitisk Utvalg i Arbeiderpartiet, mener Skorgen bør passe kjeften sin.

— Jeg synes det vondt å følge med på hva forsvarsministeren blir utsatt for. Dette hadde jeg ikke trodd at en mann ville uttale i 2003. Jeg trodde alle menn forsto at vi lever i en tid der kvinner er kompetente og gjør de samme jobbene som menn.

Aps Ranveig Frøiland klarer ikke ta uttalelsen inn over seg.

— Jeg trodde ikke det fantes mannfolk som sa slikt. Jeg trodde i hvert fall ikke at folk som gjorde tjeneste på et så høyt nivå i det offentlige, sa slikt. Men jeg klarer å hisse meg opp over det. Slike folk er passé, sier Frøiland.

Menn og smil

KrFs Anita Apelthun Sæle sier om Krohn Devolds kandidatur til toppstillingen i NATO:

— Hvorfor i all verden tror han at hun er forslått til en slik jobb? Det har ikke engang foresvevet meg at det er på grunn av hennes pene smil. Det har jeg ikke tro på man ville trodd om en mann heller. I en slik jobb er det viktig ha en klar tanke, være modig, og ha kunnskap. Det har hun.

— Skorgen bruker hersketeknikk overfor noen man ikke liker. Han må få lov til ikke å like kandidaten, men han må slåss med blanke våpen.

Høyres parlamentariske leder, Oddvard Nilsen, som i går kveld var i Brussel i samtaler med ledende offiserer i NATO, har ikke inntrykk av at savnet av bly i baken er overhengende.

— Man er meget godt fornøyd med den norske forsvarsministeren, sier Nilsen.

Om Skorgens uttalelser sier han:

— Det er en karakteristikk alle burde være for god til å fremsette, for den kan tolkes å være ganske kvinnefiendtlig.

— Hvilket inntrykk har du av forsvarsministerens muligheter for å bli ny generalsekretær?

— Det kandidaturet går sin gang. Mer vil jeg ikke si om den saken, sier Oddvard Nilsen.

NATO-KANDIDAT: Forsvarsminister Kristin Krohn Devold er en av kandidatene til å overta som NATOs generalsekretær etter George Robertson (til v.). Nå høster admiralen som uttalte seg nedlatende om hennes kandidatur både latter og avsky.