– Dette er en bok om en sak som ikke bare rystet landet, men som også rystet meg og snudde livet mitt på hodet, sa Ingunn Yssen da hun mandag formiddag presenterte boken «Vi kan alle bli den lille» på en pressekonferanse, på dagen to år etter at Gerd-Liv Valla gikk av som LO-leder etter mobbeanklagene.

– Å skrive boken har vært en renselse. Det har vært altoppslukende, men jeg føler at det var nødvendig for å få saken ut av systemet. Det var også en plikt jeg ikke kunne unndra meg, sa Yssen, med hilsen til alle som føler seg trakassert i norsk arbeidsliv.

– Det er mange mennesker der ute som hver dag gruer seg for å gå på jobb, og som alltid blir fortalt at de ikke er gode nok, uansett hva de gjør, sa Yssen.

Les hele oppsigelsesbrevet til Ingunn Yssen her.

Yssen sa at boken var skrevet til alle dem som har henvendt seg til henne med lignende historier, og til alle dem som ikke har gjort det, men som lever med mobbing og trakassering i arbeidslivet.

– Jeg har fått mange henvendelser, telefoner og brev, og de fleste ville oppmuntre meg. Men henvendelsen har også vært deprimerende lesning, fordi jeg har kjent meg igjen i deres historier. Dette er en bok til alle dem som har henvendt seg til meg, og alle som ikke har gjort det, men som lever i lignende situasjoner, sa Yssen.

– En plikt – Da jeg offentliggjorde min oppsigelse i VG var det for å redde meg selv, og det var en plikt jeg som politisk menneske ikke kunne unngå. Mobbing og trakassering i arbeidslivet må stoppe, sa Yssen.

– Mange har fremstilt denne saken som en heksejakt mot Gerd Liv Valla, og det var et kraftig medietrykk mot henne. Men det skyltes Valla selv og den kulturen hun hadde skapt, sa Yssen, som også tok et oppgjør med medienes behov for å be om unnskylding og «øve bot» mot Valla etter hennes avgang som LO-leder.

– Jeg ville ikke være et offer. Offerrollen kler meg ikke. Å være offer betyr medynk, men sjelden mer enn det, sa Yssen.

Artikkelen fortsetter under bildet. .

Gerd-Liv Valla på pressekonferansen der hun trakk seg som LO-leder. (FOTO: Morten F. Holm / SCANPIX)
Bjelland, Håvard

Kritiserer LO Yssen kritiserte også dagens LO-ledelse for at den ikke har tatt et oppgjør med saken.

– LO burde i det minste ha behandlet rapporten fra utvalget som LO selv hadde nedsatt og fått en rapport fra. De har rett og slett aldri kommet med en oppsummering eller en vurdering av denne saken, sa Yssen under pressekonferansen.

– Ingen sladrebok

Forlagsdirektør William Nygaard ville ikke at noen skulle tro at det er en sladrebok som nå er kommet på markedet.

– Dette er en viktig systemkritisk bok om maktkamp, manipulering og svikefulle taktikere, sa Nygaard.

Stort presseoppbud Allerede et kvarter før Ingunn Yssen satte seg ned bak sin nye bok hadde 8 tv-kameraer vaglet opp i en halvsirkel rundt bordet hennes.

Det var som om man ventet på en president, eller Hollywood-stjerne. Men egentlig var det ingen andre enn kommunikasjonsrådgiver Ingunn Yssen fra byrået Dinamo, som horden av pressefolk ventet på i Aschehougs forlagslokaler mandag formiddag.


Les også: «Det har vært et helvete, men det var verdt det»

I boken går Yssen til kraftig angrep på den tidligere LO-lederen, og mot hele LO-organisasjonen.

Boken inneholder likevel nye, detaljerte beskrivelser av hvordan Yssen opplevde hverdagen i LO, og hvordan hun følte seg presset til å si opp som følge av sin kritiske holdning til Vallas lederstil og deler av LOs holdninger.

Gerd-Liv Valla kommenterer bokutgivelsen slik i en tekstmelding til Aftenposten.no. «Jeg har ikke lest boken. Vet ikke når jeg får gjort det. Jobber med likelønnsartikkel. Ingen hensikt derfor å kommentere dette nå. Det jeg har å si om denne saken nå, har jeg sagt i min bok «Prosessen». Mvh glv.»

Ingunn Yssens bok «Vi kan alle bli den lille» ble lansert mandag.
Scanpix