Hele 30 ulike sprøytemidler er tillatt å bruke i produksjon av norske jordbær, skriver VG. Ni av disse er ugressmidler, ni er soppmidler og tolv er stoffer mot skadedyr.

Som regel to stoffer

Det fører de søte fristelsene opp blant de matvarene i Norge som er aller mest sprøytet.

Ikke alle bærene er sprøytet med alle stoffene, det varierer etter avling, klima og lokale åkerforhold. Analyser utført av Mattilsynet viser at det for det meste er påvist syv forskjellige stoffer i et og samme bær, mens det som regel ble funnet to stoffer.

— Mer i utenlandske bær

Seksjonssjef for planter og vegetabilsk mat i Mattilsynet, Terje Røyneberg, mener det er en god regel å skylle frukt og bær før man spiser dem. Uansett er det verre tilstander i utenlandske jordbær.

— Det stemmer at vi finner flere reststoffer i utenlandsk produserte bær. Dette henger også sammen med at det er flere skadedyr å bekjempe i mange europeiske land, sier han.

Jordbærbonde Thorleif Müller sier til avisen at norske jordbær er trygge å spise.

— Vi er veldig forsiktige med ikke å sprøyte for nærme høstingen av bærene, sier han og mener at midlene som brukes nå, inneholder mindre farlige stoffer enn de gjorde før. (©NTB)