– Aller helst skulle jeg ha stått øverst på lista. Det hadde ikke bare blitt roseblomster på Arbeiderpartiets gruppe i bystyresalen om jeg var blitt valgt inn, sier 95-åringen til NTB.

Den gamle borregaardsarbeideren har fått føle Arbeiderpartiets sterke stilling i Sarpsborg på kroppen gjennom et langt liv. Ved kommunevalget i høst kan Ap få rent flertall i Østfold-byen.

– Mange i Ap har opptrådt arrogant og antidemokratisk overfor oss som hører til litt lengre mot venstre. Jeg håper i anstendighetens navn at RV får en eller to representanter inn i bystyret, sier han.

Eldst i landet

Av landets 62.555 listekandidater ved lokalvalget til høsten, er 16 eldre enn 90 år. To har passert 95, men ingen er eldre enn Josef Jørgensen. Han er født 17. januar 1912 og er dermed ti dager eldre enn annenmann, Arne Næss. Den kjente filosofen står på 65. plass på lista til Miljøpartiet De Grønne i Oslo.

– Det er en ære at RV, eller Rødt som vi skal hete fra 1. oktober, har landets eldste listekandidat. I særdeleshet fordi kandidaten er av en slik kvalitet som Josef Jørgensen. Det er viktig å verdsette folk for det de gjør og det de står for, og ikke avskrive dem på grunn av alder, sier partileder Torstein Dahle til NTB.

Josef Jørgensen meldte seg inn i AUF som 15-åring i 1927, året før landet fikk sin første Arbeiderparti-regjering. Under krigen flyktet han til Sverige med familien, og da freden kom ble han aktiv med fagforeningsarbeid og politikk. Han har møtt i Sarpsborg bystyre som vararepresentant for Norges Kommunistiske Parti, men nå er det RV som gjelder. I bokhylla står bøker av AKP-høvdingene Sigurd Allern og Tron Øgrim.

– Jeg hadde flere, men de har jeg gitt bort til Klassekampens julebasar, sier den spreke 95-åringen. Han er glad i vin og røyker sigaretter, går lange turer og holder seg i form.

– Men TV-en har jeg kvittet meg med. Jeg klarer ikke lenger å lese undertekstene. Det får holde med radio, sier han.

Aktivist

Josef Jørgensen ble født ett år før norske kvinner fikk stemmerett, to år før første verdenskrig brøt ut og fem år før revolusjonen avløste tsarveldet i Russland. Han var 33 år gammel da Einar Gerhardsen ble statsminister for første gang og 61 år da AKP (ml) ble stiftet av rødglødende maoister og 68-ere. Men han har rebellens natur og kvier seg aldri for å si sin mening. Mens NTB er på besøk i leiligheten på sykehjemmet, slår Jørgensen neven i bordet flere ganger. Det gjorde han også da kantina ved sykehjemmet skulle legges ned.

– Da ble jeg skikkelig forbanna. I det hele tatt mener jeg eldreomsorgen i dette landet står til stryk. Vi må sørge for de gamle, det er en forsømt oppgave, sier han.

Josef Jørgensen følger godt med på rikspolitikken også, selv om det er lokalt hans største engasjement ligger. Og dagens regjeringssjef, Jens Stoltenberg, har han mye godt å si om.

– Jens er på sitt vis bra nok, men han er tvunget til å samarbeide med kapitalen. I Norge har vi en rå statskapitalisme, og den er jeg dønn imot. På toppen i den kapitalistiske struktur er det alltid kamp på kniven, sier Jørgensen.

Flere har spurt ham om hvorfor han aldri meldte seg inn i Arbeiderpartiet for på den måten «å tute med ulvene», som han uttrykker det.

– Nei, for svingende. Det kunne aldri falle meg inn!

LANDETS ELDSTE: 95 år gamle Josef Jørgensen står på femteplass ved RV-lista i Sarpsborg og er landets eldste listekandidat foran valget til høsten. ¿ Helst ville jeg ha stått øverst på lista, sier Jørgensen. Her på verandaen i leiligheten på Haugvoll sykehjem
Mats Rønning
FREMDELES RØD: Josef Jørgensen har fremdeles røde bøker i bokhylla, som disse av Sigurd Allern og Tron Øgrim. ¿ Jeg hadde mange flere, men de har jeg gitt bort til Klassekampens julebasar, sier han
Mats Rønning