— Asylmottak er et frivillig botilbud, og vi har derfor ingen virkemidler for å begrense antall personer som forsvinner, sier assisterende UDI-direktør Frode Forfang.

På landsbasis har 834 personer forsvunnet fra mottak i årets syv første måneder. Ingen vet hvor mange som forlater Norge, og hvor mange som går under jorden og oppholder seg ulovlig i landet.

- 18.000 illegale

Statistisk sentralbyrå (SSB) anslår at det finnes 18.000 ulovlige innvandrere i Norge, men tallene er svært usikre. Det reelle tallet kan ligge mellom 10.000 og 32.000, ifølge SSB-forsker Li-Chun Zhang.

— Vi anslår at to tredeler, altså 12.000 personer, har søkt asyl i Norge. Resten har kommet hit og oppholder seg ulovlig uten å ha søkt asyl, sier Zhang.

I en leilighet i Bergen står Ali fra Afghanistan og kikker på byggearbeidet utenfor. Han har levd ulovlig i Norge i over to år. Han stakk fra mottaket da han fikk sitt andre avslag.

— Jeg står ofte ved vinduet i flere timer og bare ser ut, sier Ali.

Mens samboeren er på jobb, er Ali hjemme og gjør ingenting. Det blir mye TV.

— Hvis jeg får opphold, vil jeg åpne en restaurant. Det er det som er drømmen. Jeg må bare vente. Jeg har ventet i fem år, så jeg kan godt vente litt til.

Mindreårige blir etterlyst

UDIs oversikt over forsvunne asylsøkere går frem til utgangen av juli i år. I samme periode i fjor forsvant 751 personer fra norske asylmottak. Siden da har antall beboere i mottak økt med 3000 til 10.884 personer.

BT har også gjort en ringerunde til mottakene i Hordaland og Sogn og Fjordane. Den viser at 35 personer har flyttet uten å oppgi ny adresse, i løpet av de siste tre månedene.

— Det ligger i sakens natur at vi ikke vet hvor disse personene tar veien. Dette er et fenomen som eksisterer i alle land med asylmottak. Hvis vi skulle hindret at folk forsvant, måtte vi internert dem på mottakene. Vi forholder oss til at det er frivillig å bo der, sier Forfang.

Han understreker at spesielt sårbare personer, som enslige mindreårige, blir etterlyst dersom de forsvinner.

— Politiet blir selvsagt koblet inn hvis det er grunn til å tro at noen har forsvunnet mot sin vilje, sier Forfang.

- Betalte menneskesmugler

Ali sier han betalte en menneskesmugler for å komme seg ut av Afghanistan. Moren og onkelen hjalp ham med pengene. Til Norge kom han i 2003. Da fortalte han norske myndigheter at han var 17 år gammel. Han ble ikke trodd.

— De sjekket alderen min ved å ta røntgen av skjelettet og undersøke tennene mine, forteller Ali.

Undersøkelsen ga ikke noe sikkert resultat, men Ali fikk tildelt ny fødselsdato. I dag er han 29 år gammel, eller 22, eller et sted midt imellom.

Forfang mener det viktigste man kan gjøre for å få ned antall illegale innvandrere, er å slå ned på svart arbeid.

— Den viktigste årsaken til at folk kan oppholde seg ulovlig i Norge, er at enkelte tilbyr dem å jobbe svart. All innsats mot svart arbeid vil være veldig effektivt, sier Forfang.

- Jobber for luselønn

Jon Ole Martinsen i organisasjonen Selvhjelp for innvandrere har tett kontakt med illegale innvandrere. Han sier mange av dem utnyttes grovt på det svarte arbeidsmarkedet.

— Vi har sett flere eksempler på helt ekstreme arbeidsforhold. Enkelte jobber for 20 kroner timen, har tolv timers arbeidsdag, og deler rom med to-tre andre. Det gjelder særlig i renholds- og byggebransjen, sier Martinsen.

Han tror SSBs anslag over illegale innvandrere er for høyt, og at det i virkeligheten dreier seg om 5.000-10.000 personer.

Styreleder Tom Tollefsen i renholdsbransjen i NHO Service sier bransjen sliter med mange useriøse aktører.

— Når vi ser hvilke priser enkelte tilbyr, og hva de seriøse bedriftene må konkurrere mot, så er det ikke vanskelig å regne seg frem til at noe er galt. Det er veldig lav terskel for å etablere seg i renholdsbransjen. Jeg har aldri hørt at noen av våre medlemsbedrifter har ansatt illegale innvandrere med viten og vilje.

Ali sier han ikke har hatt noen ordentlig jobb siden han fikk sparken da sjefen oppdaget at oppholdstillatelsen var gått ut. Han håper fremdeles at Utlendingsnemnda vil ombestemme seg og la ham bli.

Hva bør myndighetene gjøre med de illegale innvandrerne? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

ILLEGAL: Ali har vært i Norge i fem år, de siste to ulovlig. I frykt for å bli oppdaget tilbringer han det meste av tiden i samboerens leilighet.
Jo Straube
FOTBALL OG FRIHET: Ali skaffet seg ørnetatoveringen da han kom til Bergen. ¿ Før sto det «Freedom» under, men da var det flere som spurte om jeg hadde vært i fengsel, sier Ali. Dermed endret han teksten til «Brann».
Jo Straube