RUNE VALDERHAUG

Familien Jensen fra Sandsli i Bergen sparte altså 8300 kroner på å dra rett til Linate-flyplassen utenfor Milano og kjøpe flybillettene der. Jensen er oppgitt over billettsystemet til det norske flyselskapet.

— Det er håpløst og uforståelig at det skal være så mye dyrere å ringe til SAS Braathens enn å fikse billettene direkte i skranken på flyplassen. Jeg forstår rett og slett ikke at det skal være så stor forskjell på flybilletter på samme strekning på samme dato, sier Jensen, som selv reiser mellom Bergen og Italia en gang i måneden.

Dramatisk reisedøgn

Jensen var på ferie med sin ektefelle Torild, datteren Andrea og en annen Bergensfamilie. De to familiene hadde leiet bil, men skulle hjem til Norge med et charterfly fra selskapet Sterling. Men en alvorlig trafikkulykke gjorde at de havnet i kø på motorveien. Derfor skjønte de raskt at det opprinnelige charterflyet de skulle ha reist med kunne de bare glemme.

Mens de sto i bilkøen ringte Jensen til SAS Braathen hjemme i Norge for å få kjøpt nye flybilletter.

— Jeg sa at vi uansett ville hjem samme dag og bad om å få de billigste tilgjengelige flybillettene fra Milano til Bergen. Jeg bad også salgsmedarbeideren sjekke alle aktuelle avganger fra begge flyplassene ved Milano for å se hva som var billigst, sier Jensen.

På telefonen var svaret at de billigste billettene vil koste 17.000 kroner for familien.

Bedre tilbud

Jensen avslo tilbudet, og de to Bergens-familien valgte derfor å dra rett til Linate-flyplassen i håp om få ordnet noe billigere der. Men de kom også for sent til dette flyet. Da de nådde frem fire timer etter at de hadde snakket med SAS Braathens på telefon, ble de henvist til billettkontoret til Star Alliance, som SAS Braathens er tilsluttet.

— Der vi fikk plutselig et tilbud om billetter på en senere avgang samme dag, men fra den andre flyplassen ved Milano, Malpensa. Da kostet billettene plutselig bare 8700 kroner, noe vi slo til på. Vi dro til Malpensa, og kom oss hjem med et fly som var mindre enn halvfullt, sier Jensen.

To avganger - to flyplasser

Informasjonskonsulent Trine Løvberg i SAS forklarer prisforskjellen slik:

— Vi kan selvsagt ikke se bort fra at vår medarbeider på telefon ikke har oppdaget muligheten for billigere billetter på denne ene flyavgangen. Men generelt dreier dette seg om to forskjellige flyavganger fra to forskjellige flyplasser, selv om begge ligger ved Milano. Vi opplever et mye sterkere trafikkpress på Linate, som ligger nærmere Milano enn Malpensa. De fleste vil reise til og fra Linate. Derfor er det langt flere rimelige billetter til og fra Malpensa. Akkurat denne dagen kan ettermiddagsflyet fra Linate ha vært så fullt at det kun var fullprisbilletter igjen, mens det var mange ledige seter og dermed billigere billetter på den senere avgangen fra Malpensa.

Dra til flyplassen

Løvberg råder passasjerer til å dra rett til flyplassen fremfor å ringe flyselskapet i Norge når de ikke rekker et fly i utlandet.

— På flyplassen sitter man mye nærmere produktet, og kan ha større muligheter til å være fleksible i forhold til passasjerens situasjon der og da, legger hun til.

TUSENLAPPER SPART: Frank, Torild og datteren Andrea sparte åtte tusenlapper og vel så det på å dra rett til flyplassen i Milano.<p/>FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN