TV-aksjonens sekretariat var likevel ikke i tvil – samtlige 78.000 bøssebærer-roder vil bli besatt, blir det optimistisk forsikret overfor NTB.

NRKs TV-aksjon i år går til inntekt for den internasjonale humanitære organisasjonen Leger Uten Grenser, som i 1999 var den velfortjente vinner av Nobels fredspris. Siden starten i 1971 har organisasjonen vokst fram til å bli en av verdens største og mest profesjonelle humanitærmedisinske organisasjoner.

Biafra

Organisasjonen ble startet etter at en gruppe franske leger var fortvilet over grusomhetene de hadde opplevd under Biafra-krigen i Nigeria 1967-70.

Til grunn for organisasjonens arbeid ligger to prinsipper: Retten til hjelp, uavhengig av rase, religion, livsfilosofi og politisk tilhørighet – og organisasjonens rett og plikt til å varsle om overgrep og lidelser som den får førstehånds kjennskap til.

Ingerid Stenvold, Christian Borch og Dag Erik Pedersen leder TV-seerne gjennom årets innsamling.

Under søndagens TV-sending møter vi legene uten grenser i felten – og i studio med kjente artister, mens de kan følge innsamlingen, krone for krone, utover dagen og kvelden.

Glemte kriser

– Vi har ikke øremerkede prosjekter som mål for årets TV-aksjon. Alle penger som kommer inn, går til Leger uten grensers arbeid med «de glemte kriser». Det vil si at vi vil bruke pengene der nøden er størst til enhver tid, sier Hans Husum i TV-aksjonens sekretariat til NTB.

Han har i flere år vært engasjert som informasjonsmedarbeider i Leger Uten Grenser.

Særlig utsatte og nødstedte grupper i ti land og regioner vil bli tilgodesett med bistand fra årets TV-aksjon. Det dreier seg om Somalia, Sør-Sudan, Elfenbenskysten, Kongo, Nord-Uganda, Columbia og Tsjetsjenia. Dessuten et par regioner i India.

– Det er også et faktum at det mangler gode medisiner for barn med hiv og aids, sier Husum.

Kreftkampen topper

Rekordinnsamlingen fra NRKs TV-aksjon ble satt i 1997. Da gikk folk mann av huse og ga til sammen 177 millioner kroner til Kreftforeningens viktige arbeid.

Innsamlingsresultatet har ellers ligget mellom 135 og 165 millioner kroner. I fjor var organisasjonen FOKUS meget takknemlig for 137 millioner kroner som var øremerket kampen mot vold mot kvinner i fattige land.

– Det er selvsagt umulig å tippe hvor mye vi kan vente oss i år. Men vi vet at veldig mange lokale komiteer har jobbet veldig bra med forberedelsene i alle de 78.000 rodene. Jeg har en følelse av at folk setter pris på det arbeidet Leger Uten Grenser utfører. At vi fokuserer på det vi kan, nemlig medisinsk nødhjelp, sier Husum.

Idérikt

Han kan da også fortelle at sekretariatet har fått inn meldinger om et hav av utrolig morsomme ting som skulle skje rundt i landet.

Det har også kommet inn sjarmerende historier, som brødrene på åtte og fem år som solgte boller for 243 kroner og 50 øre. Allerede før avspark.

Og at Sandefjord videregående skole allerede i forkant hadde samlet inn hele 300.000 kroner til det gode formål.

– Og veldig mange var tidlig ute med å by på nettauksjonen – mange av budene er ekstremt høye, åpenbart fordi budgiverne vil støtte formålet, sier en storfornøyd sekretariatssliter.

Blant objektene som auksjoneres ut er en kamp med nerdelaget Tufte IL, sykkelen Thor Hushovd krysset mållinja på Champs-Élysées som vinner av avslutningsetappen under Tours de France og et sengeteppe håndstikket for formålet av en sympatiserende dame i Trondheim.

– Mange rørende historier, sier Hans Husum til