Veiplanene som nå er fullført, bygger på Stortingets vedtak i 1989 om den såkalte Lofast-forbindelsen. Men ønsket om ferjefri forbindelse er langt eldre enn som så. Allerede i 1933-1934 hevet de første røster seg om at Lofoten trengte sikker veiforbindelse til fastlandet. Men initiativ og innspill opp gjennom årene førte bare til skarpe diskusjoner om trasévalg.

Heller ikke kan man kalle diskusjonen de siste 20 årene om veiprosjektet vennskapelig. Aksjonsgrupper ble dannet til fordel for de ulike traséalternativene. Men det var raskest mulig ferdsel fra øyene til flyplassen på Evenes som vant fram da dagens trasé ble valgt.

En skjønnhetsopplevelse Men nå ligger nyveien der, og dronning Sonja karakteriserte reisen langs veien som en skjønnhetsopplevelse.

Åpningsseremonien var lagt til Gullesfjorden i Kvæfjord, mens det senere på dagen var storfest på torget i Svolvær og festforestilling i Kong Øysteins hall i Kabelvåg. Til stede var også samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) og den nye veidirektøren Terje Moe Gustavsen.

— Endelig er ventetiden over, sa dronning Sonja, som ga veimyndighetene honnør for at veien er lagt meget skånsomt i terrenget.

— Lofast gir næringslivet en ny og tryggere forbindelse. Og dette fantastiske området er blitt enda mer tilgjengelig for publikum. Nå kan vi gratulere hverandre, dere som bor her og vi andre som reiser hit så ofte som vi kan, sa dronningen.

Så smalt festfyrverkeriet mellom fjellene i Gullesfjorden, og holdt på i nærmere 15 minutter. Varder ble tent på fire fjell, akkompagnert av høytidsstemt sang og joik.

Flere tusen til stede Flere tusen i regionen hadde tatt turen til åpningen, med biler og busser fra bygdene, tettstedene og byene omkring.

Den såkalte Lofast-forbindelsen er til sammen 52,5 kilometer lang, og prislappen er vel 1,7 milliarder kroner.

Det blir både enklere og kjappere å besøke turistmagneten Lofoten etter veiløsningen. Kjøretiden blir halvert, og fastlandsforbindelsen gjør kommunikasjonen til og fra Lofoten mindre væravhengig.

Nyveien gir håp om vekst for Evenes flyplass som ligger mellom Harstad og Narvik. Mer enn 50.000 mennesker i Lofoten kan nå ferjefritt koble seg til stamflynettet på Evenes. Men de største håpene er lagt andre veien – drømmen om økt turisttrafikk til herlighetene i Lofoten.

HØYTID: Det var et usedvanlig godt fremmøte da dronning Sonja sto for den offisielle åpningen av Lofast.
Øyvind Arvola
Jonny Karlsen