En forutsetning for søknaden er at staten blir med på et tilnærmet 50-50-spleiselag, noe som vil kreve nye forhandlingsrunder med staten.

Men Giske slo onsdag nok en gang fast at han bare vil bevilge 70 millioner, mens Oslo-politikerne krever 70 millioner til.

Fornøyd Lae Byrådsleder Erling Lae (H) er uansett meget godt fornøyd med at søknaden nå blir sendt og håper at de statlige pengene likevel kommer på de neste årenes statsbudsjetter.

— Det vil være en skinasjon som Norge uverdig, dersom vi ikke klarer å søke om å få et VM. Oslo har en avtale med staten om lik deling av kostnadene, og jeg kan bare håpe at regjeringen vil stå ved denne avtalen, sier Lae.

Han viser til at nybygging i forbindelse med et verdensmesterskap vil strekke seg over flere år og at det er tid nok hvis bevilgningene kommer på statsbudsjettene for 2007 og 2008.

Det var allerede klart før avstemmingen at flertallet i Oslo bystyre ville tale regjeringen imot, stå på byrådets opprinnelige innstilling og kreve mer penger fra staten.

— Holmenkollen er et nasjonalt ansvar Oslo ikke kan bære alene, var omkvedet i den uvanlig samstemte debatten i Oslo Rådhus onsdag kveld.

Ap alene Aps Rune Gerhardsen greide likevel å få opp temperamentet blant representantene da han sirkulerte et alternativt forslag til vedtak, som var mer på linje med signalene fra partifellen Giske.

— Vi er innstilt på å bygge den bakken selv om vi ikke får VM. Vårt poeng er at vi skal stille opp for Holmenkollen uansett, sa Gerhardsen, etter å ha fått motbør fra samtlige andre partier i salen.

Gerhardsen trakk så sitt forslag, og Ap stemte sammen med flertallet for byrådets forslag.

Det andre regjeringspartiet representert i salen, SV, gikk kraftig mot sin egen regjering.

— Det er viktig at vi ikke gjør dette til partipolitikk. Ingen av oss liker at vi roper på staten, men dette er en sak som angår hele landet, sa SVs Hans-Petter Aas.

«Trond Griske» Kulturministeren ble fra talerstolen omtalt både som «Trond Griske» og «Torino-turist», og det ble sagt at «man kan se trønderbarten vokse mens han snakker».

Varaordfører Svenn E. Kristiansen (Frp) slo på sin side fast at staten ville ta til fornuften med litt press.

— Når det kommer et press fra politisk hold, skimiljøet, hoppledelsen og andre som sier at vi må få Holmenkollen på plass, så kommer det til å føre fram, sa Kristiansen.

Før debatten i bystyret hadde Oslo-byråd Anette Wiig Bryn (Frp) et møte med Giske i håp om nye signaler i saken. Det fikk hun ikke.

Regjeringen er imidlertid villige til å gå i en dialog om bidrag til selve arrangementet, dersom Oslo skulle bli tildelt VM i 2011.

— Jeg er en varm tilhenger av at vi skal få et ski-VM til Oslo igjen. Og vi har strukket oss til 70 millioner for å få det til. Det er den nest største enkeltbevilgningen som er gitt til et idrettsanlegg i Norge. Mer penger til anlegget har vi ikke, men går gjerne i en dialog når det gjelder selve avviklingen av et eventuelt VM, sa Giske.

FIS får svar En ombygging av Holmekollen-anlegget er budsjettert til å koste 310 millioner kroner. Byrådet mener staten burde bidra med halvparten av dette beløpet i og med at Holmenkollen har status som et nasjonalanlegg.

FIS krevde i oktober i fjor en ombygging av anlegget for at det i hele tatt skulle bli aktuelt å ta Oslo med i vurderingen når det gjelder ski-VM i 2011.

Avgjørelsen om hvem som skal få arrangementet tas på FIS-kongressen i Portugal 25. mai.

Cornelius Poppe/Scanpix