For en gangs skyld fikk den rød/grønne regjeringen samstemt hyllest fra miljøbevegelsen. Det skjedde da prosjektet «Miljø for utvikling» ble lansert i går. Regjeringen gir penger til grasrotbevegelser i fattige land, i samarbeid med tre norske organisasjoner: Regnskogsfondet, Utviklingsfondet og Verdens Villmarksfond (WWF).

Prosjektet er en ny måte å tenke bistand og miljø, og blir imøtesett med stor forventning, både i organisasjonene og i utenriksdepartementet. Det var helt tydelig i de innledningen som ble holdt av statsråd Solheim og representanter for miljøorganisasjonene.

— Har ekspertise

— Uten miljøbevegelsen hadde det ikke skjedd stort, det har vi erfaring for her hjemme. Miljøbevegelsen er både utålmodig, og den har ekspertise. Nå håper vi de samme mekanismer vil fungere i fattige land, sa Erik Solheim da han presenterte prosjektet.

Men han la til at de tre organisasjonen som skal formidle hjelpen må være nøye med å plukke ut seriøse motparter

— Jeg har sett nok av enmannsorganisasjoner som melder seg, får penger og forsvinner igjen. Ikke minst har jeg opplevd det på Sri Lanka, sier den tidligere fredsmegleren der. Han var imidlertid overbevist om at WWF, Regnskogsfondet og Utviklingsfondet vil finne samarbeidspartnere som er pålitelige og seriøse.

Tre typer støtte

Miljø for utvikling skal etter statuttene gå til tre ulike typer av prosjekter, i samarbeid med grasrotbevegelser i u-land. Først og fremst treårige avtaler, som skal strengt godkjennes, kontrolleres og følges opp. Målet er holdbare og realistiske prosjekter.

Det andre kalles «seed money», på norsk såkornpenger. Dette er mer kortsiktige tiltak hvor et mindre beløp gis som startstøtte til enkelttiltak.

Til slutt «emergency funding» som skal gå til umiddelbare tiltak som lobbyvirksomhet eller informasjon om viktige tiltak.

Norge vil bruke sine 70 millioner over tre år til prosjekter som omhandler:

  • Bærekraftig forvaltning av naturressursene.
  • Forvaltning av vannressurser.
  • Klimaendring og tilgang til ren energi.
  • Kamp mot miljøgifter.