— Jeg har hatt hjertebank hver gang jeg har gått til postkassen, for det kommer alltid dårlige nyheter fra UDI rett før jul. 1. desember fikk jeg avslag fra Utlendingsnemnda. Litt av en julegave, sier Ahmed Bahez.

Han er en av de såkalte MUF-erne, kurdere fra Nord-Irak som kom til Norge rundt årtusenskiftet.

UDI-skandalen

  • Jeg har jobbet i Norge og betalt skatt til det norske samfunnet siden 1999. Hvordan kan de da påstå at jeg har bodd her ulovlig, spør han.

Sammen med rundt 200 andre kurdere fikk han oppholdstillatelse i 2005. Det ble starten på UDI-skandalen, som førte til at Manuela Ramin-Osmundsen måtte trekke seg som direktør.

Sakene ble tatt opp til ny behandling, og nå kommer avslagene på rekke og rad. Av 180 saker som er behandlet av UDI, har 130 blitt avslått. Utlendingsnemnda har mottatt 110 klagesaker, og avgjort 70 av dem. Samtlige har endt med avslag.

  • Utlendingsnemnda har bare kopiert alle UDIs argumenter. De har ikke brukt en eneste time på å se på min sak, sier Bahez, som vanligvis jobber som drosjesjåfør.

Han ser syk ut.

  • Jeg har nesten ikke sovet siden jeg fikk avslaget. Jeg er veldig urolig for å bo hjemme. Jeg er redd for at politiet kommer og henter meg, sier Bahez.

Utdannet fysikklærer

Nå har han parkert drosjen.

  • Det er ikke forsvarlig å kjøre bil når jeg har sovet så lite, sier han.

Bahez er egentlig fysikklærer, utdannet ved universitetet i Mosul. Men utdannelsen hans ble ikke godkjent i Norge, og han måtte nøye seg med en jobb på en fiskefabrikk på Sotra.

  • Jeg jobbet hele dagen med filetering. Det var hardt arbeid, og jeg fikk en belastningsskade i nakken og skulderen. Legen anbefalte at jeg fikk meg annet arbeid, sier Bahez.

Dermed gikk han over til en deltidsstilling som renholder. Det ble skjebnesvangert.

  • Fordi jeg jobbet deltid i tre måneder blir jeg straffet med utkastelse. Det spiller ingen rolle at jeg ellers har vært i full jobb i åtte år, sier han.

Bahez' siste håp er rettsapparatet. Rundt 100 MUF-ere organiserer seg for tiden gjennom organisasjonen Selvhjelp for Innvandrere og Flyktninger for å gå til massesøksmål mot staten.

  • Jeg er ikke så optimistisk. Jeg er veldig redd for at jeg blir kastet ut før rettssaken starter. Jeg forbereder meg på å gå i skjul, men hva skal jeg gjøre med leiligheten og møblene jeg har kjøpt?

- Norge gir 35.000 kroner i pengestøtte hvis du returnerer frivillig til Nord-Irak. Hvis du blir kastet ut får du ingenting. Har du tenkt på det?

  • Hva skal jeg gjøre med de pengene? De varer kanskje noen måneder. Det har vært kraftig prisstigning i Nord-Irak de siste årene. I Bergen har jeg egen leilighet og jobb. I Kurdistan har jeg ingenting. Jeg er 42 år gammel. Skal jeg flytte hjem til min mor?

Hva bør skje med MUF-erne? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

HÅPET SVINNER: Etter ni år i Norge er Ahmed Bahez innhentet av UDI-skandalen. Sammen med 70 andre såkalte MUF-ere har han fått endelig avslag fra Utlendingsnemnda. 40 klagesaker gjenstår.
SILJE KATRINE ROBINSON (ARKIV)