PST-sjef Jørn Holme mener at personer med falsk identitet har for stort spillerom i Norge, og at det truer rikets sikkerhet.

— Det vi er spesielt bekymret for i PST, er at norske pass kan distribueres i ekstreme voldelige miljøer, for eksempel ekstreme islamistiske miljøer, og kan gi opphold og grunnlag for status og reising for personer som bekymrer oss, sier Holme til TV 2.

Han sier også at det er en regel uten unntak at det i terrormiljøer er mange falske id-er og dessuten mange id-er knyttet til mange forskjellige personer.

Fikk to identiteter

Et eksempel er omtalt i Aftenposten:

En somalier klarte å skaffe seg to ulike identiteter - først gjennom familiegjenforening og deretter som asylsøker i et annet navn. Dermed hadde han via Utlendingsdirektoratet (UDI) fått to ulike identiteter.

Det var først da PST begynte å etterforske mistanker om at mannen hadde vært med på å finansiere en militant islamistisk organisasjon i Somalia at det ble oppdaget at han brukte to ulike navn.

Tre ble siktet

Tre personer som PST mente hadde samlet inn penger til den somaliske gruppen Al-Shabab, ble siktet i saken.

Al-Shabab var tilknyttet Rådet for islamske domstoler, som styrte deler av Somalia fram til 2006. Rådet ble betegnet som «Afrikas Taliban» på grunn av totalforbud mot røyk, fotball og vestlig musikk.

To av siktelsene er senere henlagt, men den siste saken er fortsatt til vurdering hos påtalemyndigheten.

SCANPIX