• Rammes du av striken? Tips oss på SMS/MMS til 2211 eller epost! Totalt 650 piloter tas ut i streik fra onsdag, og Norwegian har kansellert alle innenlandsflyginger i Skandinavia i dag. Om lag 35.000 kunder rammes. I tillegg er 800 kabinansatte permittert.

På Flesland var det onsdag morgen uvanlig stille. Alle Norwegians fly er innstilt, med unntakt av kveldsflyet til Alicante.

— Jeg kom inn her og så at det sto kansellert, kansellert, kansellert, forteller Kjetil Gunnstad, som skulle på jobbtur til London.

— Jeg får bare sitte her og vente, jeg har jo ikke noe valg.

SAS har ledige plasser

Norwegian har rådet passasjerer til å holde seg hjemme. Passasjerer som likevel kommer til flyplassen, vil bli bedt om å dra hjem eller forsøkt booket om til et annet fly.

Therese Borhaug skulle fly fra FLesland onsdag morgen. Hun forteller at hun har fått lite informasjon om streiken fra Norwegian selv, bare en tekstmelding tirsdag kveld, og har holdt seg oppdatert via media.

— Jeg skulle til Trondheim i dag, tilbake til studiene. Nå har jeg ringt og bestilt billett med SAS i stedet. Det gikk helt greit, SAS er flott, sier Borhaug.

Harald Johnsen i SAS Ground Handling på Flesland forteller at de særlig tirsdag merket økt pågang fra passasjerer.

— Vi har noen få plasser igjen på dagens fly, men veldig mange plasser er det ikke. Folk må sjekke selv, sier han.

Norwegian leier inn fly

Norwegianhar leid inn ni fly med mannskap fra utenlandske selskaper for å begrense skadene av streiken. Flyene skal brukes påNorwegians europeiske ruter.

— Det gjør vi for å ta vare på passasjerene våre. Pilotene bør tenke over at det er passasjerene vi lever av, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen iNorwegiantil NTB.

Fagforeningen Parat reagerer sterkt og mener streikebryteri er tatt til et nytt nivå. Der forventer man nå at internasjonale fagforeninger kommer på banen i konflikten.

— Dette er like moralsk forkastelig og uakseptabelt ute i verden som her hos oss. Jeg både håper og tror at de vil komme og hjelpe oss med sympatiaksjoner og ting som kan bidra til å stoppeNorwegiani å gjennomføre streikebryteri, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til TV 2.

- En krisesituasjon

Norwegians informasjonssjef kaller streiken «en krisesituasjon for selskapet».

— Det sier seg selv at i en bransje der konkurransen er så hard som i luftfarten og marginene er små, er det ikke mulig å holde på sånn lenge. Da er det snart ingen av oss som har noen jobb å gå til lenger, sier Sandaker-Nielsen til TV 2, og legger til:

— Norwegian-ledelsen har i flere dager forsøkt å få motparten Parat i tale, men det har ikke vært mulig. Nå ser vi resultatet.

Parat-ledelsen avviser dette overfor NRK:

— Det stemmer ikke at vi ikke vil snakke. Vi har sendt flere meldinger om at vi gjerne stiller til forhandlinger. Men det var ikke det ledelsen ville ha, de ville ha andre typer møter. Det er ikke aktuelt. Det eneste som er aktuelt nå er å gjenoppta forhandlingene igjen, sier Skjæggerud, og legger til:

— Å kreve at vi skal stoppe opptrappingen for å komme tilbake til forhandlingsbordet, er ikke slik dette spillet virker, sier han.

Irriterte kunder

Norwegians konkurrenter opplever lange køer på flyplassene i Skandinavia. Og tross ekstraNorwegian-innsats er skandinaviske kunder irriterte.

INNSTILT: Flesland onsdag morgen.
AUDUN HAGESKAL

— Jeg vet ikke hva som vil skje. Det er så viktig. Jeg har folk som venter i Luleå, på Kallax, hvor vi skal videre nordover. Jeg må være der i morgen, for da fyller min far 95 år, sier Siw Henriksson til svenskeAftonbladet, stående i kø ved SAS-skranken på Arlanda lufthavn.

Flyselskapet har satt inn en rekke tiltak for å få ting til å gli under streiken, med ekstra vakter og SMS-varsling om innstilte flyginger til de reisende.

— Jeg tror de fleste har fått informasjon på SMS. På denne måten har vi lyktes med å informere så mye som mulig, uttaler Norwegiantil svenskeExpressen.

— De sendte SMS til meg klokka kvart på ett i natt når jeg forsøkte å sove, sier Siw Henriksson til Aftonbladet, som omtaler informasjonen fraNorwegiansom «for jävligt».

- Har råd til streik

Norwegianvil overleve en langvarig streik, til tross for at den kan være svært kostbar, mener analytiker.

-Norwegianhar mulighet til å selge fly til en tredjepart og leie dem tilbake, og på den måten få frigjort kontanter. Man skal også huske på at streiken kommer i lavsesongen, samtidig som selskapet har kontanter i balansen, sier analytiker Dan Togo Jensen i Handelsbanken Capital Markets i København til Finansavisen.

Norwegianhadde en kontantbeholdning på rundt 2 milliarder kroner ved utgangen av 2014.

ETT FLY GÅR: 24 av dagens 25 Norwegian-avganger fra Flesland er innstilt. Flyet til Alicante i kveld er det eneste som går. FAKSIMILE: NORWEGIAN.NO