I likhet med mange hotellverter rundt om i distriktet, deler han skjebne med de hotellansatte som nå streiker. Timebetalingen er elendig. Den skattbare nettoinntekten på drøye 260 000 kroner i fjor er ikke så ille, mener Brekke selv. Men det ble svært mange timer før han endte opp med en slik lønn.

— Jeg regner 12 timer dag, syv dager i uken og knapt et par uker ferie i løpet av ett år, sier han. Han utfører altså godt over to fulle årsverk alene. Da tar han ikke med at han konstant har bakvakt, både natt og dag når store og små ting dukker opp.

Bruker nesten ikke penger

— Jeg tar jo ikke ut så mye som 260 000 i lønn. Uten familie klarer jeg meg med særdeles lite. Hotellet er ikke aksjeselskap men enkeltmannsforetak. Derfor går min egen og hotellets økonomi noe over i hverandre. Men realitetene er at mesteparten av lønnen jeg er oppført med, pløyes tilbake til vedlikehold og oppgradering av hotellet, sier Brekke.

— På den annen side er jo hotellet pensjonen min og penger investert der håper jeg jo å få noe igjen av en gang. Brekke aner selvfølgelig ikke hvor mye hotellet vil være verdt i et marked, når han en gang vil gi seg. Likningsverdien av hotellet var i år 2000 på 2,4 millioner kroner.

Stor drift på små beløp

Da BT besøkte hotellet i går klippet han plenen, stod i resepsjonen, besvarte telefoner og skjenket kaffe til fire amerikanske gjester. Disse la skarve 40 kroner igjen etter seg.

Og det er små beløp det særegne, vakre hotellet langs Sognefjorden drives for. Av en omsetning på 4,6 millioner kroner i fjor, skrev han lønnsoppgaver for nærmere 30 personer. De aller fleste er deltidshjelp, og samlet summerer det seg opp til 7 - 8 årsverk. Og i tillegg er det blitt litt igjen til oppgradering av hotellet nesten hvert år. Prosjektet som står ferdig i år er en flott båthavn.

Bjørn Brekke klager ikke.

— For meg er et blitt en livsstil. Du må like vertskapsrollen og trives sammen med folk.

Stod opp en dag for sent

— Så er det jo mye artig som skjer. Tidligere i vår hadde vi trekkspilltreff her. Den mest lystige spillemannen kom seg ikke i seng før det ble tidlig søndag morgen. Da han stilte til frokost var klokken bare 8.00, og han var godt fornøyd med at han var oppe og uthvilt lenge før alle de andre musikantene. Da han senere under frokosten så smått begynte å etterlyse de andre, fikk han til svar at de hadde dratt dagen før. Det var blitt mandag morgen og gubben skulle nok vært på jobb for lengst.

Også Brekke selv drar frem trekkspillet, sent på kveld. - Det gjør jeg først når jeg vil ha gjestene til sengs, gliser han.

Prisene har nesten stått stille

— Både lønninger og matprisene har gått betydelig opp de siste ti årene, mens det vi får betalt fra reiseoperatørene har stått omtrent stille. Selv enkeltturister som kommer alene får overnatting i dobbeltrom med frokost og tre retters middag for 650 kroner per person.

— Hvordan går det da i hop?

— Trafikken har heldigvis økt og sørget for at vi har kommet i balanse.

DET MESTE ER SKJEVT: Brekkestranda Fjordhotell ligger nesten i fjæresteinene der Sognefjorden er på sitt bredeste. Hotellet har nesten ikke vinduer med rette vinkler og ytterkledningen er hunbord, som finnes ytterst på tømmerstokkene. Hotellvert Bjørn Brekke tror han har skiftet det aller meste på hotellet som moren Ingeborg Brekke fikk bygget i 1970.
FOTO: KJELL ØSTERBØ