Monica Elisabeth Bøsei (45) var blant de første som ble drept på Utøya 22. juli. Fredag tok venner og familie farvel med «Mor Utøya», som har ledet AUFs leirsted i 20 år.

Blant dem som deltok i den humanistiske minnestunden på Sundvolden Hotel, var statsminister Jens Stoltenberg.

— På Utøya var hun både klippe og mor. På en leir med 600 ungdommer må én være sjef. Monica var den myndige og snille sjefen. Jeg kjenner ingen andre som kunne være så streng med et så vakkert smil som Monica, sa en tydelig preget statsminister i sin tale.Stoltenberg beskrev en leder som viste omsorg for alle, også for statsministeren.

— Hun passet på meg. Tok seg av meg. Jeg var både voksen og statsminister, men fikk av hennes varme. Monica hadde omsorg nok til alle, sa han.

- Tore var fremtiden

På Osterøy var Hamre kirke fylt til siste plass da den 21 år gamle AUF-lederen i Hordaland, Tore Eikeland, ble begravet.

Flere hundre frammøtte fulgte seremonien fra utsiden av kirken.

— Tore minnet meg og oss i Arbeiderpartiet om hva som var fremtiden. Hvem som var fremtiden. Han var den nye generasjonen. De som skulle overta, sa statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen, som hilste fra regjeringen. Tore Eikeland var en av dem som ble trukket fram av Jens Stoltenberg under minnegudstjenesten i Oslo domkirke. Statsministeren karakteriserte ham som et av de største politiske talentene vi har her i landet.

Et siste brev fra mor

Drammen flagget på halv stang da 14 år gamle Sharidyn Svebakk-Bøhn ble begravet fra en fullsatt Bragernes kirke. Svært mange av de fremmøtte hadde fulgt familiens oppfordring om å kle seg i hvitt og ta med seg en rose.

Moren Vanessa leste et siste brev til Sharidyn, bedre kjent som Sissi blant venner.

— Hvordan kan vi overhodet si farvel til en av Guds vakreste, åpnet teksten som mintes en viljesterk jente som visste hva hun ville i livet. Moren snakket også om den siste samtalen de to hadde, da Sissi gledesstrålende fortalte at hun hadde fått et nytt idol: Gro Harlem Brundtland.- Jeg tror du ville blitt glad om du visste at Gro var her i dag, leste hun fra brevet. Moren avsluttet sitt minneord med å be alle reise seg.

— Vi står for å feire de 14 årene vi fikk med deg, sa hun, mens kirkeklokkene slo 14 slag for jenta som ble det yngste offeret for terrorangrepet.

- Et sterkt lys

Også i Mandal ble en 14-åring begravet fredag. Familie og venner tok farvel med Johannes Buø fra Mandal kirke, som har over 1.500 sitteplasser.

Til stede var blant andre Europarådets leder Thorbjørn Jagland.

— Jeg kjente ikke Johannes Buø personlig, men etter det jeg har hørt her i dag, kan jeg si at han var et stort lys, et sterkt lys, sa Jagland, som kjempet med tårene da han beskrev hvordan AUF-ungdommene hadde det i de siste timene under sommerleiren på Utøya.

Johannes Buø og hans familie har bodd i Longyearbyen på Svalbard de siste tre årene, og Svalbard-samfunnet var sterkt representert i begravelsen.

Det ble holdt minnetaler og lagt ned kranser fra lokalstyret på Svalbard, fra skolen og fra AUF og Arbeiderpartiet i Troms.

- Tok ansvar

Politimannen Trond Berntsen, som var kronprinsesse Mette-Marits stebror, ble gravlagt fra Haug kirke i Øvre Eiker fredag. Berntsen var innleid som vakt på Utøya.

Han var en av de første som ble drept og skal ha ofret eget liv i forsøk på å redde flere av ungdommene.

— Som så mange år tidligere var Trond til stede for å skape trygghet for de mange ungdommene som var samlet til politisk sommerleir. Han tok ansvar i møtet med volden, og måtte bøte med livet, sa ordfører Ann Sire Fjerdingstad i Øvre Eiker da hun talte i begravelsen.Også Martin Kolberg (Ap) og Per Olaf Lundteigen (Sp) var til stede under seremonien.