Undersøkelsen er utført av Opinion på oppdrag fra Den norske lægeforening, og ble offentliggjort på en pressekonferanse i regi av samarbeidsorganet Tobakksfritt mandag.

Ikke overraskende er ikke-røykerne mest positive til røykfrie utesteder. Av dem svarer 79 prosent at de er positive til utesteder uten askebegre på bordene.

Blant dem som røyker daglig, svarer 76 prosent at de er negative til røykfrie puber og barer. 17 prosent er positive, mens 8 prosent er usikre.

Bransjen positiv Også utelivsbransjen stiller seg positiv til strengere begrensninger på røyking. Informasjonsdirektør Eva Bjøreng i Reiselivsbedriftenes Landsforening tror blant annet at de seriøse i bransjen vil tjene på dette.

— I dag investerer noen i dyre ventilasjonsanlegg, og dette må de ta igjen ved å ha høyere priser. Disse stedene havner nederst på terningkastvurderinger av prisene for en halvliter øl, mens de useriøse havner øverst, sier hun.

Bjøreng påpeker imidlertid at næringen ikke kan ta ansvar for at røykeforbudet blir innført. Det er et politisk spørsmål, mener hun.

Informasjonsdirektøren advarer også sterkt mot å innføre ordninger der restauranter, puber, barer og kafeer kan miste skjenkebevillingene hvis luftkvaliteten ikke er god nok på grunn av røyking.

— Det kan ikke være sånn for en næring at det stadig blir flere kontrollorganer som kan nappe inntektsgrunnlaget bort. Hvis en lastebileier i et transportfirma kjører for fort, blir ikke bedriften stengt, sier Bjøreng.

Røykerom Deltakerne i spørreundersøkelsen fra Opinion ble også spurt om hva de mener om å innføre røykeforbud på alle serveringssteder, men samtidig lage egne røykerom dit røykerne kan ta med seg noe å drikke.

54 prosent av dem som røyker daglig og 77 prosent av dem som aldri røyker svarer at de er positive til dette.

— Vi synes dette er positivt. Ved slike røykerom kan serveringspersonalet skjermes, sier informasjonssjef Ellen Juul Andersen i Den norske lægeforening.

Professor ved Radiumhospitalet og leder av Tobakksfritt, Tore Sanner, påpeker imidlertid at røykerne selv blir utsatt for betydelige mengder passiv røyking i slike røykerom.

— Et totalt forbud der røykerne må gå utendørs er derfor bedre, sier han.

Ungdom mest negative Menn under 30 år er mest negative til restriksjoner mot røyking. 53 prosent svarer at de er negative til røykerom på serveringssteder, og 59 prosent er negative til helt røykfrie utesteder.

Menn og kvinner over 60 år er mest positive til røykfrie steder.

— Jeg tror den røykekulturen som eksisterer på serveringssteder i dag bidrar til å hindre holdningsendringer i befolkningen og holde røykevaner ved like, sier president i Den norske lægeforening, Hans Petter Aarseth.

(NTB)

Røykfri luft på utesteder? Lei av å lukte askebeger etter byturen? Eller er du avhengig av en røyk når du drikker øl? Les hva andre mener om røyking på by´n, og skriv gjerne noen ord selv! Gi din stemme her! Bør utesteder tilby gjestene sine helt røykfri luft? Stem her og se hva de andre BT-leserne mener!

SNART FORBUDT? Et klart flertall ønsker røykfrie utesteder, viser en ny undersøkelse. (Illustrasjonsfoto: ScanPix)