FINN BJØRN TØNDER

Markedssjef Torgeir Lund i Gilde bekrefter overfor Bergens Tidende at kjøttbransjen samlet i Norge i fjor solgte i overkant av 3000 tonn ribbe og vel 2000 tonn pinnekjøtt. Det var en liten oppgang fra året før. Og man regner med at økningen vil fortsette i år. Selvfølgelig selges det meste av pinnekjøtt og ribbe i desember. Så det er ingenting som peker i retning av at nordmenn vil ha mindre fet mat på selve julekvelden? Slett ikke. Men vi merker en endring når det gjelder nyttårsaften. Kalkun er blitt en sterk konkurrent på den kvelden på Østlandet. Vestlendingene holder imidlertid fast på pinnekjøtt på årets siste dag. Det er også en ny trend at folk vil gjøre mindre selv. Flere og flere vil ha videreforedlede produkter. Folk vil holde på mattradisjonene. Men de har mindre tid, sier Lund til BT. Samtidig som statistikken viser at det selges typisk kjølekjøtt som aldri før, slår Opplysningskontoret for egg og hvitt kan fortelle om økt salg av kalkun. Hver nordmann spiser nå ett og ett halvt kilo kalkun hver i løpet av et år. Halvparten svelges i juleuken. Eksportutvalget for fisk sitter på fisketallene i Norge. Der har man imidlertid ikke statistikker konkret for julemat som torsk og lutefisk. Men skal man tro konsumstatistikken for fisk i Norge er det ingenting som tyder på at vi nordmenn spiser mindre fisk i julen.