Forrige helg var enkelte av Mattilsynets ansatte på jobb fra klokka 6 på morgenen søndag til mandag ettermiddag.

— Det har vært en tøff tid for oss også. Dette er kanskje det mest alvorlige utbruddet av matbåren smitte i Norge i moderne tid. Og det går sterkt inn på oss. Det gjelder jo små barn, sier direktør Kristina Landsverk i Mattilsynet til Aftenposten.

Både Landsverk og kollegene har sett lite til familier og hjem den siste tiden. Den siste opptellingen av overtidstimer i Mattilsynet de siste ukene endte på 5.000. Men de har stoppet tellingen.

En innleid kommunikasjonsrådgiver tilbyr krisehjelp for den hardt prøvede etaten.

— Mange av medarbeiderne våre er selv småbarnsforeldre. Jeg tror det har vært en ekstra sterk inspirasjon til å jobbe hardt, sier administrerende direktør Joakim Lystad.

Mattilsynets folk har vært ute med lommelykter og endevendt søppelkasser i jakten på pølseemballasje og Rema-kvitteringer for å finne ut hva de syke barna har spist. Onsdag kom gjennombruddet. Da ble det klart at den skumle E.coli-bakterien ble funnet i sognemorr-pølse fra Gilde.

— Flere felte en tåre da det ble klart at vi hadde fått gjennombruddet. Den dagen var det kake for første gang, og vi kunne slappe av et øyeblikk, sier Lystad.

ARNE HOFSETH