Torsdag gikk det opp for forsikringsselskaper og Statens vegvesen at noe er alvorlig galt. Forrige uke gikk det ut 5000 feilaktige varsel om avskilting til norske bileiere.

Bileiere med forsikringer i orden har fått melding om at forsikring mangler. De har ikke lenger hatt lov til å kjøre på veiene og bilen skulle avskiltes innen en måned.

Opprydding

Feilen har sitt utgangspunkt i en opprydding i kunderegisteret til forsikringsselskapet If.

— Vi har hatt en gjennomgang av våre kundeforhold og fant en del forsikringsavtaler som kundene hadde avsluttet, sier informasjonsdirektør Jack Frostad hos If.

Selskapet meldte fra til Statens vegvesen og Motorvognregisteret om disse. Men denne meldingen har på en eller annen måte utløst feilen i registeret, ifølge Frostad.

— Dermed gikk det automatisk ut varsel om avskilting fra Biltilsynet, forteller han.

Oppryddingen hos If satte i gang en dominoeffekt som vegvesenet ble oppmerksom på i dag tidlig, ifølge Marte Spets, kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen.

- Ta kontakt

— Brevene gikk ut iforrige uke slik at folk fikk dem i går og i dag, forteller hun.

Da bileiere ringte inn for å spørre hva som forgikk, begynte man å nøste i saken. I løpet av dagen er det kommet frem hva som mest sannsynlig har skjedd.

Trafikkforsikringsselskapenes forening har et datasystem som melder inn til Motorvognregisteret, opplyser seksjonssjef i Veidirektoratet Heidi Øvre.

— Vi vet ikke helt hva som har gått galt, men antar at feilen har oppstått i forbindelse med en såkalt «vaskefil», sier hun.

Nå bør bileierne som har fått disse brevene ta kontakt med sitt forsikringsselskap.

— Det kan ha ganske store konsekvenser å kjøre rundt uten forsikring, så vi anbefaler disse bileierne å ta en telefon for å forsikre seg om at alt er i orden, sier Spets.

- Beklager

I dag har de store forsikringsselskapene sittet i møte med Statens vegvesen.

Også forsikringsselskapene ber bileiere som har fått det feilaktige varselet om å ta kontakt.

— Vi beklager det som har hendt, sier Frostad hos If.

Har du fått varsel om avskilting?