• Å være fet er ikke lenger bare et vestlig problem, sier professor Majid Ezzati.

En ny studie publisert i det anerkjente tidsskriftet Lanley, viser at rundt 500 millioner mennesker er fete. Ytterligere 1,5 milliarder er overvektige, skriver Aftenposten.no.

Forskerne fra Imperial College London, Harvard University og Verdens helseorganisasjon har sett på vektutviklingen i verden fra 1980 til 2008, og utviklingen er dyster.

Følg bt.nos nye blogger, Ole Johannes Øvretveit! Han skal slanke seg 25 kilo innen 10. juni!

Frykter «global tsunami»

Mens 4,8 prosent av klodens mannlige befolkning havnet i fedme-kategorien i 1980, er andelen steget til 9,8 prosent i 2008. For kvinner er tilsvarende tall henholdsvis 7,9 og 13,8 prosent.

Her kan du lese mer om kroppsmasseindeks (BMI).

Forskerne frykter at den økende andelen fete mennesker kan føre til en «global tsunami av hjerte— og karsykdommer».

Fedme er også relatert til kreft og type 2 diabetes, og beregninger viser at fedme er hovedårsaken til tre millioner dødsfall årlig, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Tungt i Stillehavet

Gjennomsnittlig KMI har generelt økt mest i såkalte høyinntektsland, og her topper USA med en gjennomsnittlig KMI-økning på én enhet i tiåret siden 1980. På kvinnesiden har New Zealand og Australia hatt størst økning, mens Storbritannia og Australia topper listen for menn.

Kanskje mer overraskende er det at en rekke stillehavsøyene per 2008 har verdens høyeste BMI-verdier, med Amerikansk Samoa, Fiji og Tonga på toppen av listen.

Japanere har lavest (22 for kvinner og 24 for menn).

Samtidig har gjennomsnittlig BMI-nivået blant kvinnene i Belgia, Sveits, Frankrike og Finland holdt seg stabilt siden 1980.

Norge er ikke direkte omtalt i undersøkelsen, men ifølge Folkehelseinstituttet bekrefter helseundersøkelsene i 2001-2003 at nordmenns vekt fortsetter å øke.

På Folkehelseinstituttets sider kan du lese mer om helserisikoene ved overvekt og fedme.

Mer omfattende problem

Selv om fedmeproblemene er mest utbredt i rike land, er mange utviklingsland, særlig i Midtøsten, Sørøst-Asia og Nord-Afrika, i ferd med å komme etter.

— Å være fet er ikke lenger bare et vestlig problem, sier professor Majid Ezzati ved Imperial College London.