Totalt var det 78 arbeidere om bord da ankerfestet slet seg. De resterende arbeiderne vil bli om bord til været roer seg.

Må feire jul på naboplattform

Hovedredningssentralen på Sola understreker at evakueringen skjedde udramatisk, og ikke var en nødsituasjon.

— De 46 er fraktet til naboplattformen Heimdal. Der vil de bli inntil vi får videre beskjed fra Hydro. Jeg tviler på at noen kan returnere i løpet av kvelden, opplyser redningsleder Ola Vaage ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til bt.no.

Et SeaKing-helikopter fra Sola og en Super Puma fra Flesland har i formiddag gått i skytteltrafikk mellom de to plattformene. Begge returnerte til basen like etter klokken 16.

Det er Norsk Hydro som driver riggen.

— Riggen ligger stabilt og står godt mot uværet. Det er ingen fare for de som er igjen om bord, sier fungerende pressetalsmann Morten Mikkelsen i Norsk Hydro i 22-tiden julaften.

Scarabeo 6 ligger på Grane-feltet 87 nautiske mil nordvest av Karmøy.

— Det er ingen nødsituasjon på riggen, men det er storm i området - med orkan i kastene, opplyser Mikkelsen. Fire fartøy er mobilisert for å bistå med hjelp hvis riggen skulle komme ut av posisjon som følge av det manglende ankerfestet. Tre av fartøyene ligger allerede ved siden av riggen og har utstyr til å kunne feste slepeliner til Scarabeo hvis ytterligere ankerfester skulle ryke.

— Scarabeo er designet for å tåle den situasjonen vi nå har, understreker Mikkelsen.

Stanset operasjonen

— Vi stanset operasjonen allerede i går for å være forberedt på uværet, opplyser Mikkelsen.

— Det er en forboringsfase som er i ferd med å gå mot slutt. Vi borer brønner nå og plattformen kommer inn til neste år.

— Det er totalt åtte ankere på riggen. Den hviler nå på tre ankere og de kjører trusterene for å korigere for den ekstra belastningen, sier Mikkelsen.

Nedbemanner

— De 46 arbeiderne blir evakuert som en del av nedbemanningsplanen for riggen. Da går vi til ei minimumsbemanning, med 32 mann igjen om bord, opplyser Mikkelsen.

Full storm

Det er full storm, 50 knop, i området, opplyser vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

— Været kommer ikke til å bli verre i området. Vinden vil trolig løye i løpet av natten. Det vil fortsatt blåse full storm i området resten av julaften.

Boreriggen Scarabeo 6 ligger på Grane-feltet. Arbeiderne blir overført til Heimdal-plattformen.