OLE SIVERTSEN ARVID BERENTSEN

Etterforskerne regner, etter det Aftenbladet erfarer, sørlendingen for en av hovedmennene bak ranet, på linje med Kjell Alrik «Skyggen» Schumann.

Etter det Aftenbladet erfarer, knytter politiet 46-åringen til ranet gjennom DNA-treff og andre beviser. Politiet mener de har bevis som knytter mannen til selve ranshandlingen.

— Han er ikke kjent for politiet fra tidligere forhold og skal ikke være domfelt, opplyser politiadvokat Karsten Monsen i Rogaland politidistrikt.

Den pågrepne 46-åringen benekter at han har medvirket til ranet av Norsk Kontantservice AS. Hvorvidt pågripelsen er et nytt avgjørende gjennombrudd i etterforskningen, vil ikke politiet kommentere direkte. På den annen side blir det understreket at pågripelsen er viktig for den videre etterforskningen. Sørlendingen har ikke tidligere vært forbundet med det harde ransmiljøet på Østlandet.

— Men nå kan det se ut som om han er en del av dette kriminelle miljøet, kommenterer Monsen.

Bevæpnet politi

Mannen ble pågrepet på offentlig sted i Oslo sentrum klokken 16.10 tirsdag. Bevæpnet politi slo til i en planlagt aksjon mot mannen. Ifølge politioverbetjent og fungerende etterforskningsleder Bjørn Vidar Bollestad foregikk pågripelsen uten dramatikk.

— Min klient er overrasket over siktelsen og opplever situasjonen som uvirkelig, sier den siktedes forsvarer, advokat Joakim Ronold.

Begjærer fire uker

Arendalitten ble fraktet til Stavanger tirsdag kveld. I dag blir han fremstilt for varetektsfengsling i Stavanger tingrett. Politiet begjærer fire uker med restriksjoner. Det betyr blant annet full isolasjon i de to første ukene. Politiet vil også be om at rettsmøtet går for lukkede dører, og at kjennelsen unntas fra offentlighet.

Mannen satt i avhør i går, uten at politiet vil kommentere hva han har sagt. Monsen sier at det ikke er noen direkte sammenheng mellom pågripelsen og at grunnleggeren (47) av spionutstyrsbutikken Spy Shop nylig har latt seg avhøre.

Spanet på ham

Det er på det rene at politiet har spanet på sørlendingen over noe tid. De siste dagene har saken utviklet seg, slik at politiet gikk til en planlagt aksjon mot mannen da han var i Oslo.

Monsen kan ikke kommentere hvorvidt politiet har gjort noen beslag i forbindelse med pågripelsen. Ransaking av blant annet mannens bolig i Arendal ble gjort i går ettermiddag. Hva kriminalteknikerne eventuelt har funnet, er for tidlig å antyde noe om. Den siktede benekter at han har hatt noe med Stavanger-ranet å gjøre.

Avviser alt

Han avviser at han har medvirket til ranet, og benekter å ha vært i Stavanger på ranstidspunktet, opplyser arendalittens advokat Joakim Ronold. Advokaten gjør det klart at klienten hans vil motsette seg varetektsfengsling når han møter for Stavanger tingrett i dag.

— Så vidt jeg kjenner til, har 46-åringen verken tilknytning til Stavanger eller kjennskap til de øvrige siktede i saken, sier Ronold.

Stavanger Aftenblad/Bergens Tidende