TRON STRAND tron.strand@bt.noOslo

Og midt i folkehavet viste kronprins Haakon omsorg for mødrene til døde, unge menn. Kari Beheim Karlsen, Arves mor, deltok antinazidemonstrasjonen i Oslo med blandede følelser.

— På en måte skulle dette vært unødvendig, men samtidig er det fint og flott, sa Kari Beheim Karlsen. - Vi må bare håpe dette fantastiske engasjementet varer også i dagene og månedene fremover. Ellers har det ingen mening, sa Beheim Karlsen til NTB.

— Vi kan ikke tolerere rasisme, var kronprinsens beskjed.

Demonstrasjonen i Oslo sentrum i går er trolig den største protestdemonstrasjonen i Norge etter frigjøringen i 1945. Selv om toget la beslag på hele Karl Johans gates bredde, tok det 1 time og ett kvarter for toget å passere Stortinget.

Rørt til tårer Det var det grufulle drapet på 15-åringen Benjamin Hermansen som utløste det massive engasje-mentet fra hovedstadens innbyggere.

Rørt til tårer - i går kveld var ikke det noen floskel i Oslo sentrum. Da Jens Stoltenberg sa at regjeringen oppfordrer alle skoler i hele landet til å flagge på halv stang under Benjamin Hermansens bisettelse tirsdag, ble 30.000-40.000 mennesker stille. Ettertanken ga rom for følelser. Da var det helt riktig å ha en klump i halsen.

«Ut av ordlisten» Det digre Youngstorget var fylt til randen av mennesker som sa nei til rasisme og nazisme. Ja, så tettpakket var det at sidegatene Youngs gate, Torggata og Møllergata også ble fylt opp. Folk kom simpelthen ikke frem til Youngstorget for å høre appellene fra statsminister Jens Stoltenberg, bis-kop Gunnar Stålsett og Holmlia skole, hvor Benjamin var elev.

Det var statsministeren som leste hilsenen fra Holmliaelevene.

— Vi vil ha rasisme ut av ordlisten! var elevenes budskap.

Men det er langt frem. Noe ikke minst Stoltenberg understreket i sin egen appell. Han går nå til felts mot hverdagsrasismen, med et alvor og en overbevisning som gjør inntrykk over hele lan-det.

— I dag må hele Norge gå i seg selv. Skal fordommer og intoleranse få bite seg fast? spurte han. Før han minnet om at tre konger har hatt Alt for Norge som motto.

— I dag sier vi Norge for alle! sa statsminister Jens Stoltenberg.

FOLKEHAV: Mer enn 40.000 mennesker deltok i fakkeltog i Oslo torsdag til minne om Benjamin Hermansen. Her ett oversiktsbilde fra Karl Johan under marsjen. (FOTO: KNUT FJELDSTAD, SCANPIX)