Soldater i ISAF-styrken som ble angrepet i Maimana tirsdag skjøt mot angriperne i tillegg til å løsne varselskudd. I den siste oppdateringen fra Forsvarsstaben opplyses det at situasjonen sist tirsdag var langt mer dramatisk enn først rapportert.

følge Aftenposten bestod besto styrken av 33 nordmenn, 16 finner, tre latviere og én islending da demonstrantene angrep, .

— Etter hvert som rapportene etter debrifingen kommer inn, blir det klart at situasjonen har vært lang mer dramatisk enn først rapportert, og styrkene i Maimana har kjempet for livet i de fem timene angrepet pågikk, heter det i en oppdatering major Christian Øverli sendte ut lørdag.

Totalt ble det avfyrt cirka 400 skarpe skudd fra den internasjonale PRT-styrken i Afghanistan da de ble angrepet av demonstranter sist tirsdag. Det ble også kastet tre sjokkgranater mot inntrengerne. Øverli understreker at det er skutt fra PRT-personell, ikke nødvendigvis fra norsk personell.

– Det er likevel vanskelig å spekulere i hvor mange som ble truffet av denne ilden, ettersom det ikke lå igjen døde eller sårede inne på området, heter det i oppdateringen fra Forsvarsstaben.

Flaks Kommandørkaptein Thom Knustad ved Fellesoperativt hovedkvarter på Jåttå i Stavanger har tidligere uttalt at bare flaks reddet flere soldaters liv under opptøyene tirsdag.

Tidligere rapporter gikk ut på at det ble skutt varselskudd fra soldatene, men videre debrifinger viser at styrken også skjøt mot angriperne.

Ifølge den siste rapporten kastet angriperne 25 splinthåndgranater inn i forgården til ISAF-leiren. De skal også ha benyttet panservernraketter, Kalasjnikov’er, brannfakler, andre håndvåpen og stein i angrepet.

Afghansk politi skal ha skutt direkte mot folkemengden, ifølge informasjon fra Jåttå.

Legene og annet personell i leiren behandlet både ISAF-personell og sårede angripere. Fire demonstranter skal ha mistet livet.

Sikkerheten Fortsatt er sikkerheten rundt de norske soldatene i ISAF-leiren betydelig skjerpet.

Fredag kom det nytt personell til Maimana for å erstatte personell fra styrken som må roteres eller som er skadd.

Det er også kommet ingeniører og stabspersonell som skal vurdere de materielle skadene og stå for gjenoppbyggingen av leiren. Flere vaktmannskaper skal dessuten kompensere for den fysiske sikringen som ble ødelagt under angrepet.