De kunstige tennene ble festet med såkalte bicorticale skruer, som er langt tynnere enn de skruene som anbefales i Norge. Under rettsforhandlingene i Haugesund i fjor ble det også påvist at han hadde satt inn skruene i betent tannkjøtt. Pasientene har måttet fjerne de kunstige tennene, og flere av dem venter på å få nye tenner innsatt.

90 personer fikk erstatning for å bytte ut implantatene i fjor, men de 40 personene som ikke kom med i behandlingen av saken den gang må vente på en helt ny runde i byråkratiet, melder TV 2.

I fjor ble staten og tannlegens forsikringsselskaper Vesta og If endelig enige om å hjelpe tannlegeofrene. Da ble det gjort en garanti for at de 90 kravene var de eneste kravene som ville komme. De 40 nye kravene ligger nå hos Helsedepartementet, som ikke har vist samme velvilje denne gangen.

— De har vært kjent med gjennom lang tid at det også dreier seg om 40 nye klienter, som er avhengig av statlig garanti for å få gjennomført behandlingen, sier tannlegeofrenes advokat, Ola Lunde.

Vesta og If vil ikke betale erstatning til de 40 andre pasientene før staten sier at de er med på spleiselaget.

— Vi er nødt til å ha en ny runde, hvor vi trenger en særskilt bevilgning fra Stortinget, for også å kunne omfatte de nye pasientene, sier underdirektør Elisabeth Salvesen i Helsedepartementet.

Det kan tidligst skje til høsten, i forbindelse med behandlingen av nytt statsbudsjett.

Pasientene som fikk erstatning i fjor ble behandlet av Haugesund-tannlege Nyborg fra 1985. I 1998 ble Nyborg fratatt retten til å praktisere som tannlege.

(NTB)