Onsdag ble den antatte hovedmannen i narkotikasaken, kalt «Operasjon Broken Lorry», fengslet for åtte nye uker. Marokkaneren har allerede sittet fem måneder i varetekt. Hans forsvarer Abid Q. Raja reagerer på det han omtaler som uverdige forhold for den siktede, blant annet fordi hans klient bare får ha kontakt med familien i hjemlandet én gang i måneden.

Etterforskningen av det europeiske narkotikakartellet har foregått i Norge, Nederland og Belgia.

Omfattende nettverk

Saken startet etter at Tollvesenet hadde stanset en nederlandsk personbil på Svinesund 28. februar i fjor. Saken utviklet seg etter hvert til å bli betydelig også i internasjonal målestokk, med etterforskning rundt flere marokkanske miljøer i Norge og Nederland.

1. juni i fjor leide en av de siktede, en 28-årig mann, en bil i Vika i Oslo og satte kurs for å møte bakmenn i kartellet. Kripos hadde installert sporingsutstyr i bilen og avlyttet mannens telefon. Dette førte til de første pågripelsene i saken, én uke senere.

Sporet leiebil

– Det er cirka 30.000 telefonsamtaler og tekstmeldinger som er avlyttet i denne saken, sier politiadvokat Marit Formo i Kripos til TV 2. 8. juni fant politiet 200 kilo hasj i en nederlandskregistrert trailer på E6 i Ullensaker og 34 personer ble siktet for omfattende innførsel av narkotika fra 2003 til 2006. Formo opplyser at det nå er over 40 personer som er siktet og mistenkt i saken. Bare i Norge er 400 kilo hasj, 10 kilo heroin og 6 kilo kokain beslaglagt. Politiet har dessuten beslaglagt millionbeløp i kjølvannet av operasjonen som seksjonen for organisert kriminalitet ved Kripos har ledet.

I tillegg til de fysiske beslagene, hadde politiet i januar siktet flere av personene i saken for et hasjparti på 224 kilo som ikke er beslaglagt.