Før jul skrev den franske nettavisen Rue89 om luftproblemene i Bergen:

«Norge, med sine fjorder, sin rene luft ... er mest forurenset i Europa» var tittelen på en artikkel som ble lest av over 10.000 franskmenn, noe som gjorde turistnæringen i Bergen bekymret.

Og verre skulle det bli. Nå har nemlig en av Frankrikes største radiokanaler — med 35,6 millioner faste lyttere - sett nærmere på «lokket» over Bergen.

Luftforurensningen var tema på Radio France International (RFI) sist fredag. Innslaget kan du høre her, cirka syv minutter og 30 sekunder ut i opptaket.

«Det rene og urørte»

— Vi skal til Bergen i Norge, en paradisisk by midt mellom fjord og fjell, men dessverre også en av de mest forurensede byene i Europa, sa programlederen i sin introduksjon.

Bergen ble beskrevet som «porten til fjorder og isbreer, det rene og urørte, spesielt for turister» og det ble sagt at «Bergen kan miste sin status som perlen ved fjordene om ikke noe gjøres».

Radiokanalens utsendte snakket blant andre med Rolf Enger fra aksjonsgruppen «Ren luft Danmarks plass» og sjefen i helsevernetaten i Bergen kommune, Ingvar Tveit.

— De ringte fra Stockholm og spurte om jeg var i Bergen. Luftforurensningen var tema, sier Tveit til bt.no.

— Blant annet var vi innom dilemmaet med CO2, som er så sterkt knyttet til nye dieselbiler. Det var litt pussig at de vil snakke om bergenske forhold på fransk, internasjonal radio, sier han.

Reiselivsdirektør Ole Warberg er bekymret over at det skapes et inntrykk av Bergen som forurenset.

- Beklagelig for omdømmet

— På veldig spesielle dager, når det er kaldt og vindstille og dieselbilene står i kø, er det visse problemer enkelte steder i sentrum. Men det er jo ikke den generelle tilstanden for Bergen by. De som hørte dette har dessverre ingen forutsetning for å vite at programmet etterlater et feil inntrykk. Det er veldig beklagelig for byens omdømme, sier Warberg, og legger til:

— Det skapes et inntrykk av at Bergen er en giftpøl. Men det er bare tøv.

Warberg forteller at Bergen har ca. 20.000 gjestedøgn fra Frankrike - «et betydelig marked, men ikke blant de største» - og at tilstrømmingen av utenlandske turister er økende.

— Inntrykket i store deler av verden er at Norge er blant de reneste og fredeligste stedene i verden. I forhold til byer nedover i Europa er luftforurensning et minimalt problem, sier Warberg.

Plages du av luftforurensningen? Bruk kommentarfeltet under.

DÅRLIG LUFT: Det såkalte giftlokket i Bergen har skapt problemer for astmatikere og andre utsatte grupper de siste vintrene. ARKIVFOTO: INGRID FREDRIKSEN