De til sammen 34 personene, mange av dem mellom 15 og 20 år, ble pågrepet og innbrakt i forbindelse med bråk og vold, opplyser informasjonssjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt til NTB.

De som ble pågrepet, er siktet for blant annet vold mot politiet eller siktet for legemsbeskadigelse. Andre ble innbrakt i henhold til politiloven, ut fra hensynet til alminnelig ro og orden. Hva slags reaksjoner de får, blir klart når sakene etterforskes utover fredag.

Tåregass

Politiet måtte ta i bruk tåregass da motdemonstrantenes angrep på den lovlige markeringen foran Stortinget tok overhånd. Demonstrantene tok i bruk nyttårsraketter, flasker, brannbomber, kniver og slagvåpen.

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt er oppgitt over oppførselen.

– Dette hører overhodet ikke hjemme i en fredelig demonstrasjon, og viser at enkelte hadde en annen agenda enn å bruke ytringsfriheten og uttrykke sin mening på fredelig vis, sier Fredriksen.

Juletre i fyr

Etter at fredsmarkeringen var over, barket demonstranter og politi sammen igjen, og enda senere på kvelden satte noen fyr på juletreet på Universitetsplassen.

De hissige bråkmakerne tok seg dessuten tok seg en runde langs Karl Johan og knuste butikkvinduer, satte fyr på søppel, kastet kaféstoler gjennom lufta og veltet gjerder.