ÅDNE LUNDE OG NTB

— Vi har spesielt de to siste årene merket en kraftig økning i interessen for cruise-ferie, produktet er folkeliggjort, sier Gunnar Lepsøe.

Han daglig leder for VIA Ferieverden Cruisespesialisten. Og forteller at vestlendingene vil til varmen, Middelhavet om sommeren, mens Karibia er mest populært på høsten og i vintersesongen.

— Er årsaken til den økte interessen at folk har fått mer penger, eller at cruisene er blitt billigere?

— Cruisene er uten tvil blitt billigere, og mye mer differensiert. Nå kan man bare kjøpe køyen om bord i et cruiseskip, og betale ekstra for alt annet om man vil det, sier Lepsøe.

Middelhavet populær

Han forteller at det ikke bare er sol og varme som lokker. Folk ønsker også andre opplevelser og kultur.

— Tilbudene utvikler seg, men stadig flere ser fordelene med å bo på et hotell som flytter seg, sier Lepsøe.

Interessen for cruiseferie vokser raskt både i Norge og i Norden, og det er en av grunnen til at Royal Caribbean Cruises har besluttet å bruke Oslo som snuhavn i løpet av sommeren neste år.

Rederiet er markedsledende både i Norge og Norden, og har vel en tredel av det nordiske cruisemarked. I år er det beregnet til vel 60.000 passasjerer, hvorav Norge står for vel halvparten.

Anna-Maija Isachsen, som er Norden- og Balkan-sjef for Royal Carribean Cruises sier at en meningsmåling fra mars viser at 12 prosent av den norske befolkningen trolig vil dra på cruise i løpet av de nærmeste tre årene.

Særlig er Middelhavet populært blant nordmenn. Om lag 40 prosent av bestillingene så langt i år hos rederiet er til cruise i Middelhavet.

Antallet nordiske passasjerer hos selskapet er økt med vel 25 prosent fra 2003 til 2005. Innen 2010 regner Isachsen med at det nordiske markedet er på om lag 100.000 personer. Nær halvparten av disse vil trolig komme fra Norge.

200.000 til Bergen

Den typiske cruiseturisten er i dag glad i å se nye steder, er i aldersgruppen 30 til 50 år og har en husholdningsinntekt på 500.000 kroner eller mer. Hver av de reisende bruker om lag 15.000 kroner i sin hovedferieperiode.

Men det er langt fra bare par og single som reiser på cruise. Flere og flere familier med barn er nå med på skipene. På Royal Carribeans skip har antallet nordiske barn økt med 25 prosent siden 2004.

Barn og unge er også viktige når cruiserederiene legger opp aktiviteter om bord.

Gigantskipet «Freedom of the Seas», med 3600 passasjerer, besøkte Oslo i forrige uke. Dette skipet er for tiden verdens største. Men cruiseskipene blir stadig større, og enda større skip er allerede tegnet.

Til Bergen kommer ingen av dem. De er for store til å komme under Askøybroen. Likevel er også cruisetrafikken til Bergen heftig: 200.000 passasjerer fra 252 cruiseskip har meldt sin ankomst hit i år.