Folk har hatt en fin påske, oppsummerer vaktleder Lars-Otto Laukvik ved Røde Kors’ informasjonssentral på Golsfjellet i Buskerud.

I år har det vært 29 leteaksjoner i påskeuken, mot 65 i samme tidsrom i fjor.

– Nedgangen kan skyldes flere ting. Det har stort sett vært fint vær over hele landet, og det har vært liten skredfare. På grunn av den sene påsken har det vært råtten snø, og mange har nok derfor holdt seg i oppkjørte løyper, sier Laukvik til NTB.

Mandag ettermiddag pågikk fortsatt en leteaksjon etter en 78 år gammel mann fra Østlandet som er savnet etter at han ikke kom tilbake fra en tur på Jendem i Fræna kommune i Romsdal.

Ikke mer krefter

Røde Kors Hjelpekorps kan rapportere om 189 aksjoner totalt i påsken. 156 av disse har vært såkalte henteaksjoner, der organisasjonen har hentet folk man har oversikt over hvor befinner seg.

– Noen av henteoppdragene våre skyldes også at folk ikke har hatt mer krefter igjen etter å ha gått i tung snø, sier Laukvik.

670 skader

De rødkledde har trådt hjelpende til ved 670 skadetilfeller i år, en nedgang på rundt 30 prosent fra påsken i fjor.

– Det virker som folk har tatt sine forholdsregler, fulgt fjellvettreglene og gjort som de skal, sier Røde Kors’ vaktleder.

I fjor behandlet hjelpekorpset 351 bruddskader i alpinanlegg, 172 av disse var barn.

I år skjedde 147 bruddskader i anlegg, 83 av disse hos barn. Grunnen til den kraftige nedgangen kan være at folk bruker sikkerhetsutstyr, samt at de har hatt en lang sesong å stå på ski i før den sene påsken, ifølge Røde Kors, som har hatt rundt 5.500 medlemmer i sving.

Lite for Norsk Folkehjelp

Også Norsk Folkehjelps mellom 250 og 300 mannskaper har hatt en rolig påske med få leteaksjoner.

– Vårt inntrykk er at påsketuristene i stor grad er godt utstyrt og kan ta vare på seg selv. At det forekommer noen uhell i fjellet må man nesten forvente når så mange mennesker trekker til fjells, sier generalsekretær Petter Eide.

Norsk Folkehjelp har bistått totalt 19 skadde påsketurister, og oppdragene er jevnt fordelt utover landet. Ved tre av aksjonene har skadeomfanget vært så stort at det har vært behov for helikoptertransport av pasienten til sykehus.

Åserud, Lise