• Tobakk har ansvar for et utfattelig stort antall dødsfall, sier professor Stein Emil Vollset.

KJERSTI MJØR

Vollset anslår at minst 2500 norske menn og kvinner mellom 35 og 69 år dør av røyk hvert år.

— Som livsstilsfenomen er sigaretten i særklasse når det gjelder å gjøre skade. Dødstallene er så enorme at vi nesten ikke tror dem, sier professor Stein Emil Vollset ved Institutt for samfunnsmedisinske fag i Bergen.

På et seminar på Realfagbygget i Bergen tirsdag ettermiddag stiller han spørsmålet: Hvor dødelig er røyking? Noen svar gir han her i Bergens Tidende.

  • Hvert år tar sigaretter livet av fem millioner mennesker i verden. Halvparten av dem dør før de har fylt 70 år.
  • Tretten prosent av alle dødsfall mellom 35 og 69 år globalt skyldes røyking.
  • På 1900-tallet døde totalt hundre millioner mennesker av røyking. I dette århundret kommer tallet til å tidobles, om ikke utviklingen snur.

«Som om en Titanic skulle gå ned hvert tjuesjuende minutt i tjuefem år». Slik har tidligere helsedirektør i USA, Everett Koop, beskrevet de enormt høye dødstallene som skyldes røyking.

— Ingen miljøfaktor kommer i nærheten når det gjelder å gjøre skade, sier Vollset til BT.

Han viser til en av de viktigste studiene om røyking og dødelighet, som er laget av Sir Richard Doll i Oxford. Forskeren har fulgt 40.000 leger gjennom femti år.

De nyeste tallene hans fra 2004 viser at risikoen for å dø mellom 40 og 70 år er nær tredoblet for en røykende mann, sammenlignet med en ikke-røyker.

— En annen Oxford-forsker, sir Richard Peto, hevder i den nye boken «Tobacco» at tre dødsårsaker nå er i rask vekst: Tobakk, hiv og trolig fedme, sier Vollset.

<b>DØDBRINGENDE:</b> Minst 2500 nordmenn dør årlig av røyk årlig.
SCANPIX