• VIL HA MER UTSTYR: - Politiet er opptatt av å gjøre en god jobb, men da er vi også avhengige av å ha det beste utstyret, sier politibetjent Lars Linden. Han håper de snart kan bytte ut kartboken med GPS, og ønsker også datasystemer som kan gi dem informasjon om hendelsen de rykker ut på.

    FOTO: ØRJAN DEISZ

Ambulansene fikk GPS i 2003. Politiet i Bergen kjører fortsatt rundt med kartbok.

I fjor blødde Sulejman Hamzic i hjel mens ambulansen ventet på at politiet skulle komme.

- Først må jeg bakerst vi kartboken for å finne stedet vi skal til. Så er det å bla seg frem for å finne veien vi må kjøre. Med GPS kunne vi heller konsentrert oss om jobben vi skal gjøre på stedet, sier politiførstebetjent Hans Sigurd Morstøl.

I patruljebilen til Morstøl og kollega Lars Linden er en mobiltelefon eneste tekniske hjelpemiddel. I hanskerommet ligger en velbrukt utgave av BTs kartbok. Også i buksens sidelomme har begge hver sin kartbok i beredskap.

Kontrasten til ambulansepersonellet er stor. Ambulanseinspektør Petter Evensen og paramedic Arild Fagerheim kjører en av Helse Bergens 49 ambulanser med topp moderne utstyr. En skjerm midt i bilen forteller alt de trenger å vite om hvor de skal rykke ut og hva som feiler pasienten.

- Vi har hele sannheten med en gang. Det er klart vi sparer masse tid, sier Evensen.

Frykter å kjører feil

Det er ni år siden Helse Bergen innførte GPS i alle ambulansene sine. Bergen Brannvesen har samme utstyr i alle sine utrykningskjøretøy. Det er noe politikollegene foreløpig bare kan drømme om.

- I verste fall kan fraværet av GPS ende med at vi kjører feil, og dermed blir forsinket. Skrekkeksempelet er patruljen som kjørte to mil i feil retning før man fant det ut, sier politiførstebetjent Morstøl.

Les også

2 av 17 strakstiltak
er gjennomført

Nesten alle tiltakene som ble varslet etter 22. juli er fortsatt ikke gjennomført.

Les også

KRISEMØTE HOS STATSMINISTEREN: Regjeringens kriseråd møttes om kvelden 22. juli i statsministerboligen i Parkveien. Fra venstre regjeringsråd Nina Frisak, forsvarsminister Grete Faremo, statsminister Jens Stoltenberg, assisterende regjeringsråd Arne Spildo, politisk rådgiver for statsministeren Sindre Fossum Beyer, kommunikasjonsrådgiver ved Statsministerens kontor Camilla Ryste, departementsråd Anne Kari Lande Hasle i Helse- og omsorgsdepartementet, statssekretær Robin Kåss i Helse- og omsorgsdepartementet, utenriksminister Jonas Gahr Støre, justisminister Knut Storberget, departementsråd Morten Ruud i Justisdepartementet, assisterende politidirektør Vidar Refvik og daværende PST-sjef Janne Kristiansen. Foto: Statsministerens kontor

Visste ikke hvem
som ledet politiet

Her sitter Vidar Refvik i regjeringens kriseråd 22. juli. Alle tror han er politidirektør.

I fjor skjedde nettopp det. Under en utrykning til Askøy i fjor, kjørte politiet feil. Sulejman Hamzic blødde i hjel mens ambulansen ventet på at politiet skulle komme.

- På vei til stedet burde vi heller brukt tid på å skaffe oss oversikt over situasjonen vi rykker ut til. Den kan ofte være kaotisk, sier politibetjent Lars Linden.

Politibetjentene er langt fra de eneste som er kritiske til utstyret i politibilene. Også i rapporten fra 22. juli-kommisjonen kommer det frem flengende kritikk:

Bare noen få patruljebiler har installert elektronisk kartverk. Det finnes ikke noe GPS-system som gir oversikt over andre patruljer som er i nærheten. Patruljene har ikke terminaler eller bærbare løsninger som kunne gitt anledning til å foreta egne søk i politiets systemer fra bilene. Politipatruljene blir dermed avhengig av å kontakte operasjonssentralen eller kolleger på kontoret for å foreta selv enkle søk.

Ingen gule lapper

- Hadde vi hatt et datasystem i bilene kunne vi fått kontinuerlig informasjon om hendelsen vi rykker ut til. Nå må vi ringe til operasjonssentralen for å få informasjon. Det kan også gå ut over jobben de skal gjøre, sier Linden.

Ambulanseinspektør Evensen og paramedic Fagerheim er på vei tilbake fra en overdoseutrykning i Nygårdsparken. Da de hoppet i bilen, sto alle detaljer om pasienten nedskrevet på en skjerm. Nøyaktig gjengitt slik operatøren på AMK skrev det ned i samtale med innringer. Det er en fordel når utrykningene er dramatiske og det kan stå om minutter for pasienten.

Tidligere sto ambulansepersonellet og knotet i telefonen. Informasjonen fra AMK ble notert ned på en lapp.

- Detaljer kunne forsvinne. Nå får vi mye mer utfyllende informasjon enn tidligere, sier Evensen.

Det er også slutt på tiden da de kjørte frem og tilbake i en gate fordi de ikke fant riktig husnummer.

- Nå kjører vi rett på riktig hus.

De drar fra Nygårdsparken uten å ta med seg pasienten. De ga motgift på stedet og sjekket at han var stabil. På skjermen plotter de inn at oppdraget er avsluttet og at de er ledig.

- Flaut for politiet

Kjetil Rekdal, leder i Politiets Fellesforbund i Hordaland, synes det er flaut at ambulansene har så mye bedre utstyr.

- Jeg synes dette er pinlig for oss. Politifolkene ønsker å gjøre en så god jobb som mulig, men da er vi også avhengig av å ha verktøy som gjør dette mulig. Dessverre har utstyret i politibilene vært en salderingspost i flere år, sier Rekdal.

Han mener utstyrsmanglene er urovekkende.

Les også

TAR ANSVAR: Statsminister Jens Stoltenberg tar det overordnede ansvaret for den kritikken som kom gjennom 22. juli-kommisjonens rapport, men han vil ikke trekke seg som statsminister.

Nå er tilliten svekket

Det norske folks tillit til statsministeren er svekket.

Les også

- Dette bør bekymre Stoltenberg

Statsministerens tillit er betydelig svekket hos de usikre velgerne.

- Med datasystemer på plass kunne vi fått et mer effektivt politi. Utstyret hadde gjort at man eksempelvis kunne skrevet ut enkle anmeldelser, i stedet for at man nå må inn på politistasjonen. Det hadde spart etterforskningsressurser og kunne ført til at politiet hadde vært mer ute i felten, sier Rekdal.

I ambulansebilen ligger også et eksemplar av BTs kartbok. Det er ikke særlig velbrukt, men godt å ha i reserve. For datasystemet kan svikte, noe det også gjorde underveis under ambulanseutrykningen til Utøya.

- Det er ikke helt sjelden at teknikken svikter, men vi har jo backup, sier Petter Evensen.

Geir Gudmundsen, politimester i Hordaland, erkjenner også at noe må gjøres i politiet.

- Det er ingen tvil om at vi ligger på etterskudd sammenlignet med helsevesenet. Vi må imidlertid forholde oss til rammeavtaler som Politidirektoratet er ansvarlige for. Det er likevel helt klart at utstyrssituasjonen er noe vi må gå grundig gjennom, sier Gudmundsen.

Politidirektoratet opplyser til BT at de har satt i gang et arbeid for å få mer teknisk utstyr inn i patruljebilene.

Les også:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra 22juli

Fakta

  • 22. juli-kommisjonen peker på elendige IKT-systemer som viktig årsak til at Anders Behring Breivik ikke ble tatt tidligere.
     
  • Politiet har i dag ikke mulighet til å sende tekst, kart eller bildeopplysninger til sine patruljer.
     
  • En fornying av IKT-systemene i politiet er derfor helt avgjørende for politiets effektivitet og resultatoppnåelse, ifølge kommisjonen.

Bilder

FULL KONTROLL: Ambulanseinspektør Petter Evensen får all informasjon han trenger via skjermen i bilen. Han kan kommunisere med AMK via GPS, mobil eller radiosamband. Før måtte vi skrive alt ned på lapper. Dette sparer masse tid, sier Evensen.

FULL KONTROLL: Ambulanseinspektør Petter Evensen får all informasjon han trenger via skjermen i bilen. Han kan kommunisere med AMK via GPS, mobil eller radiosamband. - Før måtte vi skrive alt ned på lapper. Dette sparer masse tid, sier Evensen. FOTO: ØRJAN DEISZSlik rammet 22. juli

50 historier: Slik ble de rammet av terroren.


Dette skjedde i Oslo

Anders Behring Breivik om «point of no return».


Dette skjedde på Utøya

Slik var massedrapsmannens rute på Utøya.


Spørsmål om rettssaken?

Hvem, hva, hvor og når i rettssaken mot Breivik.


Dette er aktørene

Dette er aktørene i det største rettsoppgjøret i Norge etter 2. verdenskrig.